понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Михаил Йосифов: Джазът е свобода, а импровизацията – висша форма на демокрация

Михаил Йосифов: Джазът е свобода, а импровизацията – висша форма на демокрация

За джаз импровизацията като висша форма на демокрация, разговаряхме в студиото на еМисия България с един от най-обичаните музиканти Мишо Йосифов. За вдъхновенията в живота и музиката, както и за компромисите, които никога не бива да правим, разказва тромпетистът, композитор и преподавател Михаил Йосифов.

„Джазът е емблематичен с импровизацията. Всеки създава свое мнение и се създава хармония, а не дисхармония. Много важен момент е да се слушат един друг. Започнаха да ми харесват моите импровизации, когато започнах да слушам другите, а не себе си. Това е висшата форма на демокрацията“, смята Михаил Йосифов.

По думите му, и в музиката, и в живота има дисхармонии. „Хубаво е различния тип хора да търсят начин в обществото да хармонират. Гледам да се настройвам позитивно за нещата. Предпочитам да не отдавам значение на нещата, които ме дразнят“, сподели Йосифов.

По думите му, джазът продължава да бъде музиката на свободата. Той постоянно се развива и нови стилове се вливат в джаза. Според мен вече никой не може да определи какво точно е джаз. Хубавото е, че то е спонтанно изкуство. По думите му, особено интересно е да излезеш на сцена пред хора и да започнеш импровизация. „Това е много хубав начин да се себеизразиш. Това е огледало на нещата, които ти се случват в момента“, посочи още той.

Музикантът разказа, че е възторг от много млади хора, на които преподава и които са много мотивирани. „Има млади хора, които са много навътре в цялата материя и има хубаво бъдеще за българската култура“, добави Йосифов. Той разказа и за предстоящия концерт на 2 юни.

Чуйте целия разговор с Михаил Йосифов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …