вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Между познатото и скандалното – как се снима документален филм за Ботев

Между познатото и скандалното – как се снима документален филм за Ботев

Когато правиш документален филм за Ботев, едната опасност е да повтаряш неща, които всички знаят, другата – да изложиш някакви факти и събития или маловажни слухове, които силно биха притеснили хората, понеже ще изпитат чувството, че се посяга на националната икона.

Старахме се да вървим по ръба между известното и скандалното, без да влезем нито в едното, нито в другото. Това разказа за документалната лента “Ботев в сянката на паметника” нейният сценарист доц. д-р Марин Дамянов, преподавател в НАТФИЗ.

Премиерата на филма, който разказва за последните дни от живота на поета революционер, се състоя първо във Великобритания и Чикаго. Ако желаете, може да го гледате в интернет.

Дамянов разказа, че е имало и „шокирани“ сред зрителите досега. Например от това, че докато е бил председател на революционния комитет в Букурещ, Ботев е бил обвинен във финансова злоупотреба.

Направихме полифоничен филм, няма една единствена теза, която той да внушава, каза сценаристът.

Лентата първо разказва обективно историята, а след това се включват гласовете на различни експерти, писатели и др., като всеки излага своите тези. Филмът е монтиран така, че те често си противоречат една на друга, т.е. няма едно единно мнение.

И няма и как да има, тъй като няма нови документи за смъртта на Ботев, а има огромен куп спомени на четници, като повечето от тях дори не са били там на място, подчертава Дамянов.

„Историците обикновено не говорят на такива неща“ – посочи още той, след като разказа подробно някои от историите около четниците, „но аз съм киносценарист и мога да анализирам характери“. За работата си по филма Дамянов е изследвал много спомени, книги, изследвания.

Сценаристът посочи обаче, че няколко души са отказали да застанат пред камерата, за да заявят тезите си, изложени в техни творби. Отказ е получил например от писателя Стефан Цанев и режисьора Никола Корабов. Чуйте целия му разказ:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …