събота , 21 юли 2018
Начало / Новини / АМЕРИКА / Между два свята: Как паркираме в България и САЩ

Между два свята: Как паркираме в България и САЩ

Какви са наказанията за неправилно паркиране у нас и какви са в щата Илинойс, където живее и най-голямата българска общност зад Океана? Дисциплинирани ли са шофьорите в Чикаго провери репортерът на Би Ай Ти Мирослав Балабанов, а колегата му у нас Константин Динчев ще разказва често срещано ли е неправилното паркиране в София и какви глоби грозят нарушителите тук.

Между 50 и 200 лв. варират глобите за неправилно паркиране в София. Това обаче не спира шофьорите да измислят нови и все по-интересни начини да правят нарушения.
Към момента платените места за паркиране в столицата са малко над 16 000. Близо 5000 са тези в синята зона. Останалите са в зелената.

До края на месец май задържаните със „скоба“ коли в столицата са били 59 000. За цялата минала 2016-та техния брой е бил над 140 000. Принудително преместените до края на май автомобили са били 10 500, а общият им брой за миналата година е бил 28 385. Надеждите са броят на нарушителите да спадне с разширяването на зелената зона в София с още 4700 места.

В САЩ ситуацията е доста по-различна. Ако някой си позволи да паркира на място за хора с увреждания без да има нужното разрешение или да си остави колата на тротоар го очаква глоба и то голяма.

Спирането на място за хора с увреждания е един от най-големите грехове в САЩ. Много лесно и много бързо може да се провери само с поглед дали колата има нужния стикер закачен на огледалото в комбинация с отличителни белези на регистрационния номер. Ако тези неща липсват… глобата варира от 150 до 500 долара в зависимост от предградието, където се е случило нарушението, а ако водачът е глобен повторно, тенденцията е санкцията да се увеличава. Ако някой опита да постави фалшив стикер глобата става по-голяма 2500 долара, плюс две години без книжка.

За умишлено паркиране на тротоар в Щатите и дума не може да става. До 1 минута някой ще извика полиция, а ако ви няма около колата, ще ви я вземат с паяк. Когато отидете да си я приберете, ще останете изненадани от сумата, която трябва да платите. За това, че са ви вдигнали колата, ще трябва да платите 150 долара. За един ден престой на паркинга се плаща между 25-40 долара, а също така може да отнесете и акт за неправилно паркиране.

В допълнение можем да кажем ,че синхронът между водачите на автомобили, пешеходците и хората с увреждания е тясно свързан със сурови глоби от които няма бягане…

Вижте също

След срещата Борисов Рубин: САЩ ни подкрепиха за Западните Балкани

Американският посланик Ерик Рубин подкрепя идеята на българското правителство за подобряване свързаността на Зпадните Балкани. …