вторник , 17 юли 2018
Начало / Жива връзка / Мецосопраното Веселина Кацарова за любовта към родината и силата на музиката

Мецосопраното Веселина Кацарова за любовта към родината и силата на музиката

„Трагедията на артистите е, че малко от тях остават естествени“. Така смята мецосопраното Веселина Кацарова, която е сред най-обичаните артисти на световната оперна сцена.

Въпреки натоварената си програма, този сезон тя прие да стане артистичен директор на Старозагорската опера. На 3 декември тя ще изнесе концерт в родния си град. „Няма нужда да бъдем надменни“, казва тя пред Кремена Николова в интервю за Би Ай Ти и „Жива връзка“. И признава, че най-трудната й задача досега е била да остане вярна на себе си.

„Постигнах много в моята професия, защото мога да отсявам нещата – маловажното от важното, винаги съм работила върху гласа си, успях да направя изключително голям репертоар и да срещна хора… Много е важно в живота човек да умее да слуша онези, които трябва да слуша“, вярва певицата.

„Никой не е станал пророк в страната си. Аз напуснах много млада – на 24 години. Пеех в софийската опера и не бях назначена. Така се случи не защото не съм искала. Много съм работила и правила, идвала съм в България, но България не знаеше за мен“, спомня си Кацарова, но в думите й няма обида и огорчение.

В почти всичките й концерти включва и българска музика. „Аз обичам да съм българка. Не се срамувам. Нося тази интуиция. България – това е една енергия. Сега съм тук и съм така развълнувана. Оперният театър е едно място – хората отиват за няколко часа, за да забравят много неща, негативнотси“, споделя мецосопраното. По думите й, музиката е терапия, тя е естетика.

„Няма човек, на когото всичко да му е наред. Много ми беше трудно да не загубя позитивизма. Така съм родена“, добави Кацарова.
Тя разказва за живота си зад граница, любовта към родината и завръщането в България:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …