неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Методи Лалов и Мирослава Тодорова за съдийските неволи

Методи Лалов и Мирослава Тодорова за съдийските неволи

Постът не е най-важното нещо. Готов съм да потърся отново подкрепа от колегите си и бих се кандидатирал отново за административен ръководител, колкото и да им е чудно на ВСС. Бих се кандидатирал и за член на ВСС. Но не е важно дали съм аз – посоката е зададена.

Това заяви в интервю за „Просто Диков“ подалият оставка председател на СРС Методи Лалов. Тя бе приета извънредно от съдийската колегия дни след протеста на съдиите от СРС и отказа на Лалов да се съобрази с настояването на представляващия ВСС Димитър Узунов да спре протеста, както стана ясно от онлайн комуникация между тях.

„Винаги съм защитавал интереса на Софийския градски съд (СРС). Когато нещо не е направено добре, докрай и в интерес на съда, няма сила, която да ме накара да направя нещо противно. Или сме партньори – изпълнителната, съдебната и законодателната власт, когато това е възможно, или не сме никакви.

Такива са правилата на играта – взаимодейстие и контрол, но по никакъв начин не и проникване до недопустима степен“, каза той пред водещия Сашо Диков.

Лалов отрече да е „сбъркал“ с протеста пред СРС, който по думите му си има предистория.

„Занимавам се с ръководството на СРС от четири години и половина и темата със свръхнатовареността стои от първия ден. Сградният проблем беше просто условие той да почне да бъде решаван като се отпускат още служители и съдии. Сам по себе си той не значи нищо“, заяви той.

По думите му и към настоящия момент СРС е свръхнатоварен, хората изнемогват и съответно има забавени дела и недоволни граждани.

Лалов защити и заповедта си, с която дава възможност всеки съдия и служител на съда да участва по желание в практическо обучение на тема етика и антикорупция в работно време, като каза, че напълно е очаквал атаките в определени медии след това.

Проблемите на съда ще бъдат решени, ще видите. Сега се начертаха мерки, започват се действия. Дори този съвет да не го направи, следващият ще го направи“, убеден е той.

Седмица след протеста на СРС, председателят му в оставка покани на среща членове на съдийската колегия на ВСС, главния съдебен инспектор Теодора Точкова и председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов, за да дискутират належащите проблеми с натовареността и независимостта на СРС. Залата бе претъпкана, но от поканените дойдоха само трима от „изявените дисиденти“ от ВСС, по думите на водещия.

Сред присъстващите бе и съдия Мирослава Тодорова, с която Сашо Диков разговаря.

Недоволството и възмущението са големи, но добрата новина е, че районните съдии повече няма да позволят бездействие, каза тя, като обърна внимание на ясния знак, който дават отсъстващите и присъстващите.

Тази атмосфера на страх и срам, която години наред бе поддържана в софийските съдилища чрез пренатоварване и обективна невъзможност да се справим с големия обем работа – което се отразява и на качеството, всичко това вече ще бъде проблем от миналото, защото когато ясно се заяви проблемът, решенията ще бъдат намерени, добави Тодорова.

По думите й СРС години наред е бил възприеман от колегите й като заточение.

Тя цитира и статистика, извадена от колегите й, според която само първия месец, когато е дошла на работа в СРС, е получила и разгледала толкова дела, колкото някои от членовете на ВСС за две години. Правя всичко, което е по физическите ми сили, категорична бе тя.

Според нея оставката на Методи Лалов е била акт на отчаяние. Тодорова заяви, че двама млади нейни колеги са починали, една част от останалите са тежко болни, а други – с разрушени семейства.

Водещият Сашо Диков съобщи, че е говорил и със съдия Росица Велкова (която гостува заедно с колегата си София Икономова „Шоуто на Слави“ за да обяснят мотивите си да не се включат в протеста на колегите си от Софийския районен съд), но тя се е отказала от участие.

Двамата са се разбрали обаче във вторник той да срещне двете дами очи в очи с две други съдийки – Анелия Щерева и Цветелина Кържева. Очаквайте резултата в рубриката на Диков в еМисия България този петък.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …