понеделник , 21 май 2018
Начало / Жива връзка / Методи Герасимов и Франческо Мартино: Защо имаме усещането, че терористичните атаки стават все повече

Методи Герасимов и Франческо Мартино: Защо имаме усещането, че терористичните атаки стават все повече

Защо имаме усещането, че терористичните атаки стават все по-често явление, макар че статистиката опровергава този факт, и как се промени характерът на терористичните групировки – коментираха журналистите Методи Герасимов и Франческо Мартино.

„Според мен, това, което не само статистиката е важна, но и усещанията. Въпросът е във вида на тероризма, пред който сме изправени в момента, защото преди десетилетия в Европа много често тероризмът е бил свързан с местни и национални сблъсъци. Т.е. бившият Съветски съюз, Косово, Испания и Ирландия де факто са в гражданска война и това влиза в статистиката, но не ни засяга лично. В момента сме свидетели на тероризъм, който няма граници. Поне това е усещането“, подчерта Франческо Мартино.

По думите му, тероризмът днес е свързан с борба, която изглежда световна, засяга по-големи общности, а всеки един се чувства като възможна цел на тероризма. Затова усещането, че терористичните атаки са все по-често явление, е много по-силно днес, отколкото в миналото, когато жертивте са били много повече, категоричен е журналистът.

„Съгласен съм с Франческо, че за усещането значение има масовизацията. Ако трябва да се върнем към корените и разликите на тероризма допреди 25 години и днес, то е, че тогава той е бил идеологически мотивиран, а днес масовизацията и чувството, че всеки от нас е потенциална мишена, засилено неимоверно от социалните медии, прави нещата да изглеждата много по-страшни“, коментира Методи Герасимов.

Целия разговор с журналистите можете да видите в следващото видео:

След терористичните атаки през последните няколко години в Европа се заговори за бум на атентатите на Стария континент. Така ли е обаче в действителност и какво какзва статистиката за периода 1970 – 2015 г. – вижте във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …