четвъртък , 19 юли 2018
Начало / България избира / Местан за Би Ай Ти: Ще обжалваме изборите. Каракачанов: Нямаме предварителни договорки

Местан за Би Ай Ти: Ще обжалваме изборите. Каракачанов: Нямаме предварителни договорки

Патриотите би трябвало да отидат пред руското посолство и да искат отговор дали от Русия се месят в президентските избори, смята Методи Андреев, който коментира широко обсъждания тези дни материал във в. „Уолстрийт джърнал“, в който се казва, че Кремъл е обучавал БСП как да спечели изборите.

Журналистът Иво Инджов също коментира в студиото на Би Ай Ти как вижда сегашната ситуация, като посочи, че Веселин Марешки е важен коз за подкрепа на една дясно-центристка или дясно-патриотична коалиция.

Според Инджов Бойко Борисов ще направи правителство, тъй като няма да му простят втори отказ от властта. Той прогнозира кабинет, който ще изкара до лятото на 2018 г., докато мине българското председателство на ЕП.

Според него БСП си остава конгломерат от леви, консервативни структури, които не са се реформирали. За журналиста бедността и корупцията са двата най-големи проблема на България.

Иво Инджов коментира и основанията за касиране на изборите по повод информацията, че

ДОСТ вече са дали заявка за касиране на вота.

„Предстои да се вземе и отношение към резултатите от референдума. Борисов каза, че една от първите задачи е въвеждане на мажоритарна система“, припомни още той, социологът Мира Радева добави, че патриотите са против.

Според нея Слави Трифонов и екипът му са отворили една вече отворена врата с референдума си. „Слави, с неговата харизма, зададе посока. Наистина, само той имаше възможност да организира този референдум“.

„Народ и политици са се изправили едни срещу други и си мерят силите. Изправени сме пред тежък конфликт“, добави още тя.

Според Мира Радева Обединени патриоти ще внесат изключителна несигурност в уравлението.

Астрологът Силва Дончева, която бе сред гостите, предрече трудно, кратко и неприятно управление.

Тя анализира и ситуацията в БСП. Според нея България ще има териториални проблеми и тежки загуби – материални и на хора. Много хора ще си загубят имотите и парите, прогнозира астрологът.

Мис България 2009 Антония Петрова смята, че БСП са имали много сериозна платформа, но не са успели да осъществят правилна политика по време на кампанията, а хората не ги възприемат като алтернатива.

Пред репортера ни Божидар Николов лидерът на „Воля“ Веселин Марешки заяви:

„Няма как да има друго освен коалиционно правителство при тези резултати. Ние сме за стабилно управление през следващите години, но

бихме подкрепили правителство при много ясни и точни правила, като те започват с разбиването на картела на горивата и корупцията“.

Той каза, че фалшивите новини и фалшивите социологии са демотивирали българите и чрез тези методи много хора са били отвратени и са решили да не гласуват. Така Марешки си обяснява и по-слабия резулат от този, който е очаквал.

На кратка пресконференцията на БСП в централата на партията, която се оказа само няколкоминутно съобщение, лидерът на партията Корнелия Нинова поздрави победителите ГЕРБ и каза, че

БСП ще се опита да направи правителство.

„Увеличили сме двойно подкрепата си спрямо 2014 г. на парламентарните избори. Почти три пъти се е увеличила подкрепата за година. Потвърждаваме резултатът на президента Румен Радев. Това доказва, че сме на прав път. Това, което сме обещали на хората, ще изпълняваме безпрекословно“, заяви Корнелия Нинова.

По телефон в извънредното студио се включи и лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

Той заяви, че ще обжалва изборните резултати,

което по думите му е задължение на политическата сила, която се е ангажирала да защитава конституционните права на всички български граждани. Според него има драстично нарушаване на равните права на избирателите.

„Това, което видяхме на границата преди няколко дни, бе брутален акт не на краен национализъм, а на фашизъм. Лидери на две крайно-националистически партии дърпаха възрастни жени, бутаха ги и ги връщаха обратно в Турция. Ако България е правова държава, главният прокурор незабавно трябва да снеме имунитета на тези насилници и да ги даде на съд“, подчерта Местан.

„Това, което днес става в днешна Турция, е невъзможност за стотици български граждани да упражнят констутуционното си право на глас. Следователно тези избори не са легитимни. Ние казахме, че няма да приемем тези резултати за валидни, независимо дали партията ни влиза в парламента или не. Грозна гавра с българските граждани“, обобщи Местан.

Красимир Каракачанов от Обединените патриоти също се включи директно в ефира на Би Ай Ти

по телефон и каза, че плановете ще се правят утре сутринта, когато ще бъде ясно кой с какви позиции разполага. Той посочи, че няма никакви договорки на този етап кого биха подкрепили.

„За мен е важно най-накрая да има някакво разбирателство какво правим с основните проблеми на държавата и как ще ги решаваме“, заяви той.

Той отново коментира предполагаемата роля на Турция и Ердоган в българските избори, организирали според него „голямата екскурзия“ до урните.

„Смятате ли за нормално Турция да плаща автобуси, билети, храна, да дава отпуски на хора само и само да гласуват в страната? Да финансира политическа партия в България?“, запита риторично той и добави, че не е съгласен нито една държава, включително Русия, да се намесва в политиката на България. Според него на тези избори няма руски изпълнители.

На пресконференция в централата на партията председателят на ДПС Мустафа Карадайъ поздрави ГЕРБ и БСП за постигнатия резултат. По думите му структурите на ДПС са изнесли една не лека битка. Той увери гласоподавателите, че техният глас не е отишъл напразно.

„Бъдещите формули към настоящия момент е рано да бъдат коментирани. Но явно ГЕРБ ще е първата политическа сила и тя първа ще получи мандат за съставяне на трети кабинет „Борисов“.
Надяваме се ГЕРБ да са си взели поука от двата недовършени мандата“.

Карадайъ е на мнение, че сега е много важно за България да има стабилност и сигурност. Формулата е ценностно мнозинство на база сходства на програмите, заключи лидерът на ДПС.

Вижте също

Избори 2017 – първи данни, анализи и коментари след края на изборния ден

Би Ай Ти ви предлага специалното изборно студио в деня на парламентарните избори с водещи …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Системата ! – ‘системата’ на ‘наште’ !! – там Е проблемът.
    …и Всеки Непредубеден/Неутрален Чивек просто вижда че с тея ВсеСъщите ‘наште’ (‘елит’/’избранници’) дет Ни ‘управляват’ Йощ от 1944та та и до ДенДнешен – Сме заНикъде .
    ТА ! : – поподхващайте г-н Иванов/ДаБългария, и виа Тотално Мрежиране
    –> Двустъпковата !, ОТ и ЗА Нас-Всички.