неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мерки или любов към децата – Диян Стаматов и Ирена Соколова за насилието в училище

Мерки или любов към децата – Диян Стаматов и Ирена Соколова за насилието в училище

МОН представи междуинституционален план за превенция на агресията и засилване на сигурността в училище във 22 мерки. На представянето присъстваха представители на различни институции, участвали в разработването му.

С мерки на хартия и с нова бюрокрация ли ще се решават проблемите за детското насилие, кой се грижи за това учителите да са елитът на нацията и за техния подбор, както и докога образователната система ще генерира функционална неграмотност – за това в еМисия България разговаряме с бившия министър на образованието Диян Стаматов и социалния психолог Ирена Соколова.

И двамата подчертаха, че става дума за стари мерки, които в момента се представят като нови. Тези 22 мерки са пакет от работещи в момента стъпки, но най-положителното, което видяхме, е, че екип от много хора – от МОН, ДАЗД, МВР, МЗ и всички, които се докосват до образователната система на централно ниво, са седнали да видят и мислят по проблема заедно, отбеляза Стаматов.

Според него този модел може да работи на локално ниво и във всяко училище, което има подобен енергичен и загрижен екип – от медицински служител, полицай, психолог, учители и т.н. Тогава агресията пак ще я има, но в малко по забавени форми, смята бившият министър.

Според Стаматов добра идея е въвеждането на електронен дневник, като така се подават сигнали до родителя.

Двамата гости коментираха нашироко и значението и ролята на семейството и включването на родителите в процеса.

Според психолога Ирена Соколова проблемът не е, че нямаме мерки, а че нямаме чувствителност, близост и обич към децата. Тя коментира и някои от последните примери на насилие в училище, както и значението на т.нар. зелени училища, чието предназначение според нея не се спазва и затова не върши работа.

Трябва хората в механизма да искат да го прилагат, за да работи той, категорична е тя.

Соколова припомни, че още преди създаването на новия закон, който влезе в сила от 1 август, е бил създаден мобилен екип от психолози – „но те трябва да бъдат повиквани“.

По думите й това не винаги се случва, когато се регистрира някакъв случай на насилие. Агресията не започва с фрапантен акт, а се предхожда от вербална агресия, прояви на тормоз, опозиционно поведение, раздразнение, недоверие, и всичко това може и трябва да се види и регистрира от психолозите – за да се предотвратят сериозните прояви на агресия, обяснява специалистът.

Чуйте целия разговор с тях, в който коментират и други проблеми в образованието:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …