понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мери от „Мери Бойс Бенд“ за каузата повече българска музика в ефира

Мери от „Мери Бойс Бенд“ за каузата повече българска музика в ефира

Българската музика е най-невидимото и красиво присъствие на българското в живота ни, защото от деца сме свикнали тя да звучи и да възприемаме света благодарение нея. За съжаление, в последните години българската музика не звучи много в ефира и се опасявам, че поколението на моята дъщеря ми и след това няма да има толкова много български песни в съзнанието си.

Така Мария Мутафчиева, известана и като Мери от „Мери Бойс Бенд“, описа каузата – да звучи повече българска музика в ефира, зад която застават музикантите в България.

„Досега разчитахме на музикалните редактори и хората, от които зависи да дават шанс на българската музика, да разберат, че това е много важно и някак на тяхната съвест стоеше всичко. Но е видно в последните години, че не може да се разчита на това, защото много по-лесно е да въртиш наложени имена в световния ефир и много по-трудно да налагаш млади изпълнители“, каза още тя.

Певицата отбеляза, че защитава каузата за повече БГ музика в ефира не заради себе си, а заради младите изпълнители.

По думите ѝ за съжаление се забелязва, че българското се смята, че не е толкова качествено и не заслужава да бъде закупено и подкрепено.

„Идеите на българските музиканти по нищо не отстъпва на това, което се случва в света“, допълни тя.

По думите ѝ 90% от събраните средства отиват в чужбина, защото не звучи много българска музика в ефира.

Тя смята, че единственото решение е заложено в законодателни промени и въвеждането на квота за българска музика в медиите.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …