сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мелбърн най-близко до отварянето на изборна секция в Австралия

Мелбърн най-близко до отварянето на изборна секция в Австралия

Работим усилено и разпространяваме информация за предстоящите президентски избори, като по последни данни в Мелбърн вече има 57 подадени заявления от 60 необходими за откриване на избирателна секция, разказа в еМисия България българинът Явор Константинов, който живее там.

Двете големи български общности са в Сидни и Мелбърн, но тази година по думите му в Сидни не се наблюдава висока активност. Наши сънародници има и в Бризбън, Пърт и Аделаида, но и там активността е умерена, посочи той.

По данни от последното преброяване в страната, малко над 1000 души са се определили като българи в Мелбърн.

Хората първоначално дори не знаеха, че ще има избори, изненадани са, че няма кампания, не сме получили и никаква информация от отделните партии в България за техните кандидати и политики, обяснява Константинов.

По думите му българите, които искат да гласуват там, задават много въпроси, тъй като на практика не познават кандидатите и техните приоритети. Единствената получена информация е била от посланичката ни там, която ги е уведомила за изискванията по Изборния кодекс.

При избори в Австралия всяка партия праща информация по пощата, по имейл, непрекъснато има телевизионни дебати, а ние нищо не сме видели, добавя Константинов.

Той обяснява ниската активност в откриването на изборни секции именно с липсата на яснота и информация. Около референдума и неговите три въпроса също няма големи дискусии, за разлика от обсъждането на задължителното гласуване, каквото има и в самата Австралия, казва още той.

Чуйте целия разговор във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …