сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мехмед Юмер за визитата на Борисов в Анкара и заявките след срещата

Мехмед Юмер за визитата на Борисов в Анкара и заявките след срещата

Журналистът Мехмед Юмер гостува в студиото на еМисия България и коментира визитата на премиера Бойко Борисов, който днес се среща с турския президент Реджеп Ердоган. Какво да очакваме от тази визита, какви знаци ни оставя тя, коментира Юмер.

„Прегледах изявленията на двамата министър-председатели. Борисов акцентира върху бежанската вълна, която е овладявана от Турция и подчертава значимостта на Турция като член на НАТО. От друга страна той изтъква и че в отношенията между Брюксел и Анкара са стигнали в най-ниската си точка“, разказа журналистът.

„По някакъв начин турската страна може би ще се опита да нормализира отношенията си с Европа“, посочи Юмер. Той коментира, че синьото в Турция се използва на много символни нива и затова не е изненада, че официалният килим е не традиционно червен, а син.

„Преди да бъде избран Бинали Йълдъръм се казваше, че Ердоган търси премиер с нисък профил, за да го слуша. Ердоган рано или късно ще се опита да търси нормализиране на отношенията. Защото този остър тон му беше необходим, за да покачи гласовете за референдума вътре в Турция, който при всички условности мина“, анализира журналистът.

Той изтъкна, че след 13 години Турция отново е в условия на мониторинг, а в същото време Европа е решила да инспектира парите, които са били отпуснати до момента.

„Тези неща, които Турция ще иска от ЕС, ще бъдат още по-трудно изпълними. Как да пренебрегне Европа фактът, че представител на „Амнести интернешънал“ беше задържан? Отношенията са доста обтегнати. От друга страна над 170 журналисти са в затворите и десетки са в арестите. Някои са напуснали страната“, добави журналистът.

„Докато всичко това тече в Турция – ограничаване свободата на словото. В условията на извънредно положение много трудно ще се изпълнява конвенцията за правата на човека. Затова по-важно е какво ще каже Ердоган“, смята Мехмед Юмер.

По думите му, България може да измисли по-разумни решения за диалог и мост, но самият диалог едва ли ще зависи от нашето посредничество.

Чуйте целия анализ на Мехмед Юмер за визитата на Борисов в Анкара в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …