вторник , 17 юли 2018
Начало / Жива връзка / Мехмед Юмер: Турция е пред конституционна реформа, концентрираща властта в ръцете на президента

Мехмед Юмер: Турция е пред конституционна реформа, концентрираща властта в ръцете на президента

Главният редактор на „Седмичен обзор“ гостува в студиото на „Жива връзка“ и коментира конституционната реформа в Турция и опасностите, които крие концентрирането на огромна власт в ръцете на президента.

„Бяха гласувани общо 18 точки за поправки в Конституцията, а бяха предложени общо 21. Има една персонификация на властта в президентската институция и главно в президента“, коментира главният редактор на „Седмичен обзор“.

„Ако говорим за това кой ще контролира президента, предвижда се това да стане с гласовете на 400 народни представители. Като се има предвид, че президентът ще бъде и лидер на партията, която го е излъчила, това ще бъде мнозинството. Те няма да гласуват против своя лидер. След опита за метеж в Турция беше въведено извънредно положение, което се удължи за пореден път“, добави журналистът.
По думите му, обществото изобщо не е информирано за предстоящите промени и има информационно замърсяване.

„Става дума за замъгляване на същината на предвижданите реформи и народът няма достъп до адекватна информация“, посочи Юмер. „С тези поправки се приема един остър завой от светската република към едноличната власт. Турция до сега имаше една традиция в правото още когато се създава конституционализма, преминава се през реформите на Ататюрк и т.н. Ердоган ще има правомощия да създава и закрива министерства. Това е острият завой от традицията на конституционализма в турската държавност“, анализира журналистът.

По думите му, Ердоган се страхува да не бъде изправен пред съда, особено след като е свързан с разследвани за корупция. „Много са предпоставките. Това е въпрос на още по-дълбок анализ и можем да изтъкнем редица причини“, добави Юмер.

„Събитията в парка „Гези“ бяха ключови. От тогава западните анализатори промениха гледната си точка. Ердоган не го интересува ничие мнение“, коментира журналистът.

Чуйте целия разговор с Мехмед Юмер в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …