сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мехмед Юмер: Идеалът на „Заман България“ бе издигане на разбирателството от комшулук до осъзната философия

Мехмед Юмер: Идеалът на „Заман България“ бе издигане на разбирателството от комшулук до осъзната философия

В следствие на опита за преврат бяха уволнени и отсранени от длъжност над 8000- преподаватели и журналисти. Затворени бяха и редица медии обвинени в заговор с Фетулах Гюлен, предполагаемият подбудител на пуча. Тези събиия в южната ни съседка имат своето отражение и тук.

Мехмед Юмер, главен редактор на бившия вестник „Заман България” и сегашен „Седмичен Обзор” коментира темата за свободата на словото в България и как бе заглушен гласа на интелигенцията в Турция.

„В Турция от доста време винаги съм твърдял, че атаката беше срещу свободата на словото, а не специално срещу в-к „Заман“. Но той се очертаваше с по-голяма читателска аудитория и първи попадна под ударите“, обясни Юмер. Той посочи, че сред имената в подписката в подкрепа на турските интелектуалци стоят имената на Орхан Памук, Ноам Чомски и нобелистът Джон Майкъл Кутси.

„В крайна сметка малко или много нещата позатихнаха. Западни интелектуалци се включиха в тази инициатива. Първо бяха около 50, а сега са над 120. Това е едно достойно за уважение солидаризиране с турските колеги“, коментира главният редактор на вестника.

Той каза, че в-к „Заман България“ е било двуезично издание, което запълвало една ниша. „Той ще остане в българската журналистическа история главно с идеята и идеала за издигане на разбирателството от ниво комшулук до национално осъзната философия“, убеден е Мехмед Юмер. Неслучайно вестникът е инициатор на наградата за принос за обществен мир в България, подчерта той.

Чуйте целия разговор с Мехмед Юмер в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …