петък , 14 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Меглена Кунева пред Силвия Великова за антикорупционния закон

Меглена Кунева пред Силвия Великова за антикорупционния закон

Днес Министерският съвет прие проекта за антикорупционен закон, станал известен като Закона „Кунева“, и го прати в парламента, където депутатите трябва да го гласуват окончателно.

Какви са основните принципи, заложени в антикорупционния закон, коментира вицепремиерът Меглена Кунева в интервю за Силвия Великова.

„Поемам цялата отговорност за това Законът да продължи да се развива, но той не може да носи името само на един политик. Бих искала това да бъде територия на взаимно разбиране от всички политици и цялото ни общество, защото трябва да се справим с това“, каза Кунева.

Тя подчерта, че корупция има, но въпросът е дали критичната маса от обществото трябва и може да се справи с нея.

„Имам амбицията и няма да се уморя да говоря – този закон да бъде харесан така, както го направи парламентът“, каза още вицепремиерът.

Тя добави, че според закона председателят на бъдещото Антикорупционно бюро трябва да бъде юрист, а останалите четирима зам-председатели трябва да бъдат с висше образование и управленски опит.

Кунева коментира още, че за съдебната система не е полезно да бъде затворена.

„Смятам, че трябва да извадят нещата на показ, за да се изчистят „гнилите ябълки“, заяви тя.

По думите ѝ Законът ще дава възможност на Инспектората към ВСС да подава до Бюрото съмненията си и те да бъдат разследвани на по-дълбоко ниво.

Кунева коментира и темата за тероризма, като подчерта, че трябва да наложим мира по улиците на Европа.

„Има две линии на поведение – да направим Европа с достатъчно хуманни правила, но те да се спазват от всички“, каза още тя.

Попитана за коментар за явлението „Динко“, Кунева каза, че това е недопустимо поведение.

„Никой не може от името на държавата да наказва. Има начини човек да бъде овластен, но по правила“, категорична е тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Комунистическата снаха е ненаситна щом стане въпрос за власт.