понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Медийни експерти: Трябва да се сложи точка на журналистиката, извън всякакви стандарти
Проф. Нели Огнянова и доц. Георги Лозанов

Медийни експерти: Трябва да се сложи точка на журналистиката, извън всякакви стандарти

Рано или късно ще се стигне до нова медийна уредба. В нейното създаване обаче са необходими силен граждански контрол и журналистическа етика. Около това мнение се обединиха медийният експерт проф. Нели Огнянова и председателят на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов в коментар за регулацията и саморегулацията в бранша.

„Етичната комисия се опитва да създава стандарта и да ги налага. Налагането зависи от реакцията на журналистите. Едно би било, ако не познават стандартите, друго, ако ги познават, но не желаят да ги прилагат. Големите медии все повече се обръщат с лице към изискванията за качествена журналистика. Въпросът е кога ще станат повече. Има фрагменти извън всякакви стандарти и на това трябва да се сложи точка“, заяви проф. Огнянова.

Думите й подкрепи доц. Лозанов: „Образци на качествена журналистика липсват. Те идват през професионална воля, а не през регулатори“. „В България саморегулацията стъпва върху принципи, но в нашата гилдия има огромно разцепление. Когато разделиш регулацията на две, два морала няма, излизаш извън територията на морала“, добави той.

Проф. Огнянова изрази притеснение, че има опасност саморегулацията да бъде присвоявана: „Когато имате една медийна група и хората, които се излъчват, принадлежат към тази медийна група, тогава процесът на обединение ще бъде труден. Когато говорим за перспективата за ново медийно законодателство, трябва да има сериозен граждански контрол върху създаването му“.

„За качеството на продукта говорим. То зависи от това каква е инфраструктурата на производство на този продукт. Има силно неразбиране. От СЕМ се очаква да бъде отмъстител. СЕМ не може да се произнася по истинността на информацията. Може да даде право на отговор. Да регулираш в създаването на принципи, но да не се намесваш. Затова подлежи на популистки атаки. Това е слаба власт, отстояваща стандартите“, каза още доц. Лозанов.

69 гледания

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …