понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Медийната грамотност – образователна амбиция на Читалище.то

Медийната грамотност – образователна амбиция на Читалище.то

Темата за качеството на информационния поток у нас, разграничаването на коректните от т.нар. „медии-бухалки“, разпознаването на троловете и прийомите на хибридната война е особено актуална напоследък. През следващите месеци Читалище.то организира серия от дискусии и образователни лекции по тези въпроси, познанията по които могат най-общо да се определят като медийна грамотност.

В студиото на еМисия България представители на огрганизацията – Александър Кръстев и Мирена Златарова, разказаха повече за необходимостта от и амбициите на тази образователна инициатива. Първата лекция, на 2 февруари, ще бъде посветена на троловете в интернет. Следващите разговори пък ще се концентрират върху характеристиките на качествената и на жълтата журналистика.

По-голямата част от активните граждани имат медийна хигиена, смята Златарова, която е оптимист, че критичната им маса се увеличава. По думите й медийната грамотност не изисква някакви професионални и специфични, а съвсем базисни познания, както и усет, който се възпитава. Кръстев подчерта, че още при учредяването на Читалище.то битката за чистоплътност на медийната среда е била една от заложените цели.

За съжаление в момента делът на качествената журналистика у нас е много малък, смятат и двамата.

Според събеседниците проблемът е достатъчно сериозен, за да изисква и включването на предмет по медийна грамотност в учебните планове. Предлага ли се вече подобно образование и какви са резултатите от него – гледайте целия разговор.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …