сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / (Медиен) терор в Турция на Ердоган – има ли сили за съпротива

(Медиен) терор в Турция на Ердоган – има ли сили за съпротива

Не очаквам атентатите в Турция да спрат – напротив, по-скоро това е началото на една черна поредица. Най-лошият сценарий би бил, ако президентът Реджеп Тайип Ердоган стане неудобен диктатор за Запада и процесите в страната започнат да наподобяват сирийския сценарий.

Това коментира в еМисия България за случващото се в Турция покрай терористичните актове и посегателствата срещу медийната свобода преподавателят от УНСС Пламен Ралчев, специалист по международни отношения.

Според него властта на Ердоган е проникнала достатъчно дълбоко в репресивните структури на държавата, за да потуши недоволство и протести, а стъпките й за преодоляване на инакомислието са обхванали всички нива и институции на държавата, вкл. медиите. Военните, стожери на светската държава преди, също са прочистени и подменени с негови хора.

„Чистката в полицията, прокуратурата, силите за сигурност, всички тези постепенни движения за овладяване на държавата създадоха комфорт на Ердоган в Турция. Партията на справедливостта и развитието буквално пусна пипала на октопода във всички структури на държавата“, припомня Ралчев.

От друга страна, според него, много малка част от турските граждани осъзнават случващото се. По думите на експерта те са били „заблудени“ от икономическия подем на страната при управлението на Ердоган.

„Масата турски граждани не мислят критично, в турския културен модел се цени наличието на авторитети и йерархия, които не бива да се подлагат на критичност“, посочва той. Според него режимът в Турция започва да наподобява на тоталитарната държава, в която чрез пропаганда и натиск общественото съзнание се промива до степен, в която то започва да обича диктатора си.

„Донякъде кюрдите за момента са достатъчно смели, за да оказват съпротива, но не очаквам автентични сили за противовес в Турция. Макар да се натрупват конфронтационни линии и обществото да е много разделено, Ердоган има маса от консервативни поддръжници, които са крайно твърди“.

Ралчев коментира и отношенията с движението „Гюлен“, както и изданията, свързани с него, които напоследък бяха подложени на сериозни репресии. Той припомни, че Ердоган има сложни отношения с Фетхуллах Гюлен, като в началото на кариерата си се е възползвал от неговата подкрепа. От един момент нататък обаче възникна конфликт за оспорване на властови позиции и започна дистанциране, посочи той.

Ралчев напомни също, че Гюлен е терорист номер едно в Турция, но не и за САЩ, които осигуряват политическа протекция на теолога.

„Важно е да си припомним, че именно през медии на Гюлен започна изтичането на записи и материали, уличаващи Ердоган и сина му в корупционни сделки“, каза още експертът, според когото фактът, че материалите се изземват, означава, че в тях има някаква истина.

Фиксидеята на Ердоган бе да бъде постмодерен султан, но той се подхлъзна и препъна, развали много стратегически отношения и настрои мнозина срещу себе си. В момента ЕС разчитат на Турция, за да удържа бежанския поток, но и тази изгода ще се изчерпи някой ден, прогнозира Пламен Ралчев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …