вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мая Манолова за новата си инициатива и актуалните проблеми на гражданите

Мая Манолова за новата си инициатива и актуалните проблеми на гражданите

Инициатива, наречена „Великден за всеки“, ще събира пари за нуждаещите се възрастни хора у нас, за да им помогне да посрещнат предстоящия християнски празник. Това обяви омбудсманът Мая Манолова в разговор със Силвия Великова по Би Ай Ти.

Тази идея възникна покрай обиколките ми из страната, тъй като няма място, където в приемната при мен да не дойдат поне десетина пенсионери, които да се оплачат от ниските си пенсии, обясни Манолова.

На сайта на инициативата (Cashwave.bg) българите в чужбина също са приканени да даряват средства, като електронната платформа, която използва кампанията, е Cashwave. Разчитаме много на сънародниците ни зад граница, тъй като те са източник и на голяма част от БВП, уточни омбудсманът. На кратък номер в България, посочен на сайта, пък може да дари левче и всеки желаещ у нас.

Сметката е една, но дава възможност за децентрализация,

като всеки дарител посочва в коя община иска да идат парите му, обясни още Мая Манолова. Със събраните средства ще се купуват и раздават ваучери за по 20 лв., с които ще може да се пазарува от 5000 магазина в страната.

Не искам да има свръхочаквания, ще има за толкова хора, колкото средства съберем, но съм оптимист, защото към нас вече се присъедини и „Червеният кръст“, и Националното движение на общините и др., каза Манолова. На въпрос защо се налага частни или граждански инициативи да компенсират дължимото от държавата на гражданите, тя отговори, че идеята на кампанията е да надгради това, което правителството ще направи.

„Със сигурност правителството прави не малко – 50 млн. лева, отделени за пенсионерите с доходи до 300 лв., означава подкрепа за 1,1 млн. души, което не е малко. Не трябва да чакаме всичко от държавата“.

Омбудсманът се оказва надежда за много български граждани, като от началото на тази година жалбите са вече близо 4000, посочи още Мая Манолова.

По думите й оплакванията са основно от „монополните дружества и техния произвол“

– топлофикациите, енергоразпределителните дружества, ВиК дружествата, телекомите, мобилните оператори, банките, арбитражните съдилища, колекторските фирми и т.н.

„В момента работя с известни български юристи по предложения за промени в няколко закона, които да забранят на монополните дружества да използват колекторски фирми за събиране на задълженията от клиентите им, както и по правила, чрез които да регламентираме работата на тези арбитражни съдилища, които на практика са частни съдилища, работещи в услуга на господарите си.

Опитвам се в момента да направя една разяснителна кампания. Срещнах се наскоро с Националното движение на общините, за да обясня, че кметовете на малките населени места не са длъжни да разнасят призовки на такива арбитражни съдилища“.

Мая Манолова коментира и лекарските протести, както и днешния протест на родителите на деца с увреждания

По думите й фактът, че толкова лекари излизат на протест, е доказателство за провала на „реформата Москов“, което самият министър и министерството му ще трябва да осъзнаят.

„Трябва да се седне на масата на преговорите, за да се намери решение в полза на гражданите. Реформа насила и напук не може да се прави. Няма документ (служебният рамков договор – бел.ред.), който да бъде приет и да не може да бъде поправен.“

Според Манолова рамковия договор е пълен с противоречия и юридически грешки. Той влезе в сила от 1 април, докато част от текстовете се опират на наредба, отменена от същата дата, обясни тя.

Запитана вълнува ли се от случващото се в БСП, тя отвърна, че е приела повече да не се занимава с политика, ако иска хората да й имат доверие.

„Чувствам се полезна, напрежението не е по-малко, летвата е вдигната по-високо, пред мен е и предизвикателството да докажа на всички, които имаха огромни резерви към мен, че съм добрият омбудсман“, завърши Мая Манолова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …