сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мая Манолова за мерките срещу „модерното робство“: Имахме и по-радикални предложения

Мая Манолова за мерките срещу „модерното робство“: Имахме и по-радикални предложения

Пакет от законодателни изменения срещу нарушаването правата на работниците внесоха в парламента омбудсманът Мая Манолова и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Промените са в седем закона и според Манолова и Димитров целят да преустановят т.нар. „модерно робство“, свързано с неплащането на заплати и обезщетения, извънредния труд и други социални ангажименти, както и да сложат край на възможностите за елементарно прехвърляне на фалирали фирми.

В еМисия България разговаряхме подробно по темата с омбудсмана Мая Манолова.

Хората имат нужда от поне една институция, която да стои зад гърба им, когато са в тежка ситуация, каза Манолова и разказа, че към нея са се обърнали измамени работници от 20 места – Оброчище, Дупница, Видин, Ветрен, Русе, София и др., подложени на „тежка гавра“.

Тя поясни, че става дума за действащи фирми, дружества в несъстоятеллност или продажба на предприятия на лица на социални помощи, като и в трите случая на работниците не се изплащат заплати.

Това са случаи на модерно робство, хората работят безплатно, а децата и семействата им мизерстват, възмути се Манолова.

Омбудсманът изреди и някои от предложените промени: да се забрани продажбата на фирми на граждани на социални помощи и клошари, работниците да могат да започват производство по несъстоятелност срещу неплащащи работодатели дори ако не са им платени две заплати, да имат право да ги съдят по кратка процедура, да се преместят от четвърти на първи ред, фирми, които не са платили заплатите и осигуровките, да не могат да участват в обществени поръчки, да се премахнат административните пречки пред активното използване на фонда в НОИ за подпомагане на работници и т.н.

Имахме и по-радикални предложения, но тези бяха приети с консенсус от всички заинтересовани страни след публична дискусия, обясни Манолова. Сред „радикалните“ тя спомена възможността собственик на дружество да е лично отговорен за неплатените заплати или да бъде криминализирано неплащането.

Всичко е огледано, обмислено и съгласувано в този законопроект, който би прекратил експлоатацията на човешкия труд в 21 век, категорична е Мая Манолова.

Имам право на косвена законодателна инициатива и мога да правя законодателни предложения, които засягат правата на гражданите.
Не го правя на голо, а го обличам в законопроект, който депутатите направо могат да внесат, каза още омбудсманът.

Тя изтъкна, че миналата година по този начин е внесла седем законопроекта, като например забраната арбитражни съдилища да съдят граждани е била единодушно приета.

В близките дни ще направим публично обсъждане на законопроект срещу безобразията и злоупотребите на частните съдебни изпълнители, срещу които има бум на жалби, закани се още Манолова.

На въпрос не й ли се сърдят от БСП, че поема част от техни идеи и политики, тя отговори, че неволите на хората в България нямат цвят и политизирането на един проблем само би го дискредитирало.

Юристите са критично малко, коментира Мая Манолова и по отношение на броя на професионалистите в новия парламент. Готова съм да изработвам законопроекти по важни за хората теми и да ги предлагам, заяви тя.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …