вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Мая Манолова: Пука ми за гражданите, които се чувстват смачкани, унизени и малтретирани

Мая Манолова: Пука ми за гражданите, които се чувстват смачкани, унизени и малтретирани

Пука ми за болките на хората, за българските граждани, за тези, които са притеснявани от монополи, от представителите на властта, от корупцията, от безочието на политиците. Пука ми за обикновения български гражданин, който се чувства смачкан, унизен, малтретиран и на който му е „дошло до козирката“.

Пука ми също така с обратен знак срещу тези, които се самозабравят, срещу администрацията, която си е самодостатъчна, срещу властта, която се отнася високомерно към хората. Пука ми за всички несправедливости, с които гражданинът се сблъсква всеки ден в България. И моята задача е освен да изслушам и констатирам, но и да осветя безобразията и да предложа решение.

Това коментира омбудсманът Мая Манолова, която бе гост в новата рубрика „Пука ми“ в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти.

„Винаги съм се старала да поставям на първо място и в парламента – човека, тогава мой избирател. Темите, които поднасях, бяха свързани с проблемите на обикновените хора – гражданската комисия, която създадох в парламента, гражданските организации и движения. Но истината е, че като че ли всеки политик, който прекрачи прага на парламента или министерството, някак се променя“, посочи Манолова.

По думите ѝ ситуацията в България драматично не се променя при смяната на властта, а тези, които са в опозиця, дори тогава могат да защитават хората.

„Нещата са същите и стават по-лоши. Макар като омбудсман да нямам, например, равомощия да се боря срещу корупцията, срещу престъпленията, правото на гражданина да живее в свободна от корупция среда, според мен, трябва да се нареди вече сред основните права. И дори тези от политиците, които не са на власт, техен ангажимент е да се занимават с това“, категорична е Манолова.

Омбудсманът коментира и битката си с арбитражните съдилища у нас, които, по думите ѝ, „продават дълговете на гражданите, на които трябва да извършват обществени услуги, но вместо обществена услуга, налагат мутренски рекет“.

„Когато настъпваш интереси за милиони, трябва да си готов да понасяш удари“, каза Манолова по повод появилите се заплахи към нея заради арбитражните съдилища.

Тя отбеляза, че винаги е била чувствителна към несправедливостите и това я кара да върши работата си като омбудсман.

Вижте целия разговор с Мая Манолова в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …