четвъртък , 14 декември 2017
Начало / Предавания / Просто Диков / Мая Манолова: Изхвърляме 670 000 тона храна в България, а хората гладуват

Мая Манолова: Изхвърляме 670 000 тона храна в България, а хората гладуват

Омбудсманът Мая Манолова гостува в студиото на „Просто Диков“ и коментира мъртвородения закон за храните, които се изхвърлят. Той бе приет още миналата година от парламента и не действа. Цифрите са убийствени и стряскащи за огромно количество храна, които се изхвърлят, а стотици българи гладуват.

„670 000 тона храни годишно в България се изхвърлят. Това са данните на Българската хранителна банка. Те се унищожават вместо да бъдат спасени и да бъдат сложени на трапезата на българите. Ние сме страната с най-много гласуващи хора в Европа, включително и деца“, заяви Манолова.

По думите й, ако се пресметнат порциите храна по 350 грама и се умножат по дните на годината, стигат за милион и половина българи.

„Стресиращи числа. Трябва обаче да отбележим, че само една част от тях се унищожават от българските търговци и производители на храни. Големи разхищения правят и българските домакинства и недобрата култура и лошите навици – да се купува повече храна, отколкото може да бъде изконсумирана. Това са две каузи, с които се занимавам като омбудсман от миналата година“, разказа омбудсманът.

„Каузата за отпадане на ДДС за храните, които бъдат дарени, е начинът да бъдат стимулирани фирмите, които произвеждат и търгуват с храни, да не ги унищожават, а да ги даряват, обясни Манолова.

„Законът е на практика мъртъв и вместо да изпишем вежди сме извадили очи“, коментира тя и обясни защо той не работи на практика. Тя цитира и проучване, според което 47% от децата в България живеят в риск от бедност и страдат от недостатъчно разнообразие на хранителните продукти, които консумират.

Чуйте целия разговор с омбудсмана Мая Манолова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Бойко Рашков срещу Сотир Цацаров – когато фактите говорят

Тази седмица в Народното събрание станахме свидетели на един любопитен, на моменти трагикомичен и драматичен …

2 коментара

  1. Валентин Шишков

    Тази от повечето политици ме кефи най-много.

  2. Сечкодърварът

    Кога ще се научите, че ѝ не се пише й?