четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Мая Манолова даде старт на кампанията „Великден за всеки“

Мая Манолова даде старт на кампанията „Великден за всеки“

Днес националният омбудсман Мая Манолова даде старт на кампанията „Великден за всеки“.

„Предвижда се в тазгодишното издание на кампанията обхванатите пенсионери да получат ваучер за храна, валиден в 5 хиляди обекта и не по списък „брашно, ориз, макарони“, а да могат да закупят това, което е необходимо за празничната трапеза“ – уточни Мая Манолова.

„За целта започва SMS кампания на кратък номер 1255 и открита дарителска сметка, в която хората могат да превеждат дори минимални суми. Кампанията е насочена основно към социално ориентирания бизнес по места да дарява пари и храни, така че да няма гладни хора за големия празник“, допълни омбудсманът.

Специфично за кампанията е, че всеки дарител насочва своята сума към конкретна община и така има и по-сериозни стимули за бизнеса в една местна общност да подкрепи своите си пенсионери за християнския празник. Има доброволческа кампания, която организира гражданите, които пазаруват за себе си, да купят определени хранителни продукти и да ги поставят на определените места, които ние след това, оформено е в хранителни пакети, предоставяме на българските пенсионери.

„Резултатите от миналата година сочат събрани дарения за 1 милион лева, с които са били зарадвани 33 хиляди пенсионери с ваучери за храна и още хиляди – с хранителни пакети“, припомни Мая Манолова:

Националният омбудсман апелира три министерства да издадат подзаконовите актове, които да активират даряването на храни в навечерието на Великден.

„Една от нашите задачи във второто издание на кампанията ще бъде до края на този месец да накараме три министерства да издадат съответните подзаконови актове, за да имат стимули готовите за милосърдие производители и търговци на храни да го направят и да има повече дарения от храни в навечерието на празника. Законовият текст за отпадането на ДДС върху дарените храни не работи, защото изпълнителната власт не си е написала домашното и не си е свършила работата и не е готова подзаконовата нормативна база, която реално и на практика да освободи дарените храни от данък добавена стойност“ заяви Манолова.

Вжте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …