понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Математици с писмо до МОН срещу популисткото равенство и снижаването на критериите

Математици с писмо до МОН срещу популисткото равенство и снижаването на критериите

Група видни математици оттегли участието си в комисии за състезания и олимпиади по математика, в които са назначени. Учители от Софийската математическа гимназия (СМГ) поместиха на сайта й открито писмо до образователния министър Меглена Кунева във връзка с новия регламент за класиране за Младежката балканска олимпиада по математика. С писмо излязоха и от Института по математика към БАН.

Изключени са две важни състезания от младежката олимпиада – Зимните и Пролетните математически състезания, които по думите на Тодор Ялъмов, доцент в Стопански факултет СУ, са най-престижните от десетилетия насам. От Балканиадата също е отпаднал един турнир.

Става дума за сериозно снижаване на критериите, категоричен е преподавателят, според когото резултатът е едно популистко равенство.

Това решение не идва във вакум, а е стратегия на сегашния екип на министерството, който се занимава с математиката и олимпиадите – той иска да централизира всичко в МОН, което се видя и при натиска за промяна на правилата за прием в СМГ и останалите фимназии, които от тази година също не вземат предвид резултатите от падналите състезания, коментира Ялъмов.

Според него стратегията се бори с елитарността, с високото качество, което води до спад на средното.

Децата учат по-скучната, вместо състезателната и съответно по-интересната математика, каза още преподавателят. Чуйте целия му коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Тодорка

    Бих искала да коментирам следното: „Децата учат по-скучната, вместо състезателната и съответно по-интересната математика, каза още преподавателят.“
    Доц. Т. Ялъмов явно няма никаква представа от това какво искат да учат учениците. Кому е нужна състезателната математика според него? Може би единствено на тези, които смятат да правят научна кариера, да се занимават с подготовка на олимпийски отбори. Единици са тези, които се интересуват от състезателна математика – в СМГ са около 10% от учениците от един випуск. В 11 и 12 клас даже са по-малко. А в тази гимназия има безплатна школа по състезателна математика. Ако имаше интерес, то посещаващите я нямаше да са около 20 деца от випуск (приблизително 10%). В другите математически гимназии положението е още по-трагично. Та, нека не заблуждаваме широката общественост.
    Некомпетентно е и изказването му за приема в МГ. Той твърди, че ЗМС и ПМС отпадат като критерии за прием в тези училища. Ами те никога не са били. Точно обратното – тепърва предстои резултатът от ПМС да е един от критериите за прием в МГ, ако гимназиите го включат в регламента за прием, разбира се.