понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Матайс льо Рут от ВКБООН: Бежанците не идват в България, за да останат, те просто преминават

Матайс льо Рут от ВКБООН: Бежанците не идват в България, за да останат, те просто преминават

Новият представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България (ВКБООН) – Матайс льо Рут, коментира в първото си телевиционно интервю за български медии, че бежанците не идват у нас, за да останат, а просто преминават оттук.

„Трябва да признаем, че повечето хора, които идват в България, не го правят с намерение да останат тук, а просто преминават през страната“, заяви Матайс льо Рут.

В еМисия България той коментира каква е реалната ситуация по българските граници и има ли засилен бежански натиск.

Матайс льо Рут отбеляза, че ВКБООН е световна организация, чието представителство в България оказва помощ и подкрепа на правителството, като предлага правна помощ, съвети, подпомага процеса за предоставяне на убежище на бежанци.

Той подчерта, че организацията работим в тясно сътрудничество с гранична полиция по съблюдаването на обстановката по българските граници.

„Трябва да кажем, че основно бежанската вълна, която преминава през България, е от хора от страни като Афганистан, Ирак, Сирия, в които всички знаем, че има военен конфликт, т.е. те бягат и действително имат заплаха за живота си. Разбира се, местното населие се притеснява от фактори като терористични заплахи, но трябва да подчертаем и вземем предвид, че тези хора бягат от пряка опасност“, посочи още Матайс льо Рут.

Той допълни, че сред тях има и икономически мигранти и заради това организацията, която представлява, работи усилено и съвместно с европ-ейските държави, за да създаде ясен процес и ясни критерии, по които може да бъде установено защо и откъде бягат хората.

Матайс льо Рут посочи, че някоя държава в Европа не може да се справи сама в ситуация на засилен бежански поток, както и, че не би следвало геогравското положение на България да е причина, заради която тя да носи цялата отговорност за този процес.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …