понеделник , 20 ноември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Матайс льо Рут от ВКБООН: Бежанците не идват в България, за да останат, те просто преминават

Матайс льо Рут от ВКБООН: Бежанците не идват в България, за да останат, те просто преминават

Новият представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България (ВКБООН) – Матайс льо Рут, коментира в първото си телевиционно интервю за български медии, че бежанците не идват у нас, за да останат, а просто преминават оттук.

„Трябва да признаем, че повечето хора, които идват в България, не го правят с намерение да останат тук, а просто преминават през страната“, заяви Матайс льо Рут.

В еМисия България той коментира каква е реалната ситуация по българските граници и има ли засилен бежански натиск.

Матайс льо Рут отбеляза, че ВКБООН е световна организация, чието представителство в България оказва помощ и подкрепа на правителството, като предлага правна помощ, съвети, подпомага процеса за предоставяне на убежище на бежанци.

Той подчерта, че организацията работим в тясно сътрудничество с гранична полиция по съблюдаването на обстановката по българските граници.

„Трябва да кажем, че основно бежанската вълна, която преминава през България, е от хора от страни като Афганистан, Ирак, Сирия, в които всички знаем, че има военен конфликт, т.е. те бягат и действително имат заплаха за живота си. Разбира се, местното населие се притеснява от фактори като терористични заплахи, но трябва да подчертаем и вземем предвид, че тези хора бягат от пряка опасност“, посочи още Матайс льо Рут.

Той допълни, че сред тях има и икономически мигранти и заради това организацията, която представлява, работи усилено и съвместно с европ-ейските държави, за да създаде ясен процес и ясни критерии, по които може да бъде установено защо и откъде бягат хората.

Матайс льо Рут посочи, че някоя държава в Европа не може да се справи сама в ситуация на засилен бежански поток, както и, че не би следвало геогравското положение на България да е причина, заради която тя да носи цялата отговорност за този процес.

Вижте също

Германия на ръба на предсрочни избори. Пучдемон се яви пред белгийския съд

Меркел опитва да състави правителство от три партии с различни концепции. След тежка нощ на …