неделя , 22 юли 2018
Начало / Жива връзка / Масова зараза с лаймска болест плъзна в Америка

Масова зараза с лаймска болест плъзна в Америка

В Америка пролетта настъпва с пълна сила. Както в Чикаго, така и в родината обаче, този сезон идва с някои не толкова приятни моменти – един от които е масовата поява на кърлежи, а те водят до опасната лаймска болест. Тя е най-бързо разрастващата се инфекциозна зараза в Америка, с приблизително над 300 000 случая на заразени годишно, според данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Този месец в САЩ тече кампания за повишаване на информираността за заразата, която се разпространява предимно чрез ухапване от кърлеж. Оказва се,че тя е всъщност е много мистериозно и трудно откриваемо заболяване, тъй като симптомите му могат да наподобяват тези на много различни болести, а все още няма разработен съвсем точен начин за изследването му.

Едва по-малко от 50% от заразените всъщност си спомнят да са били ухапани от кърлеж, така че и точният начин за предаването му все още не е съвсем ясен.

Лаймската болест се причинява от бактерии от вида борелия. Ранните симптоми включват висока температура, втрисане и главоболие, затова тя често бива обърквана с настинка или грип.

Ако бъде открита веднага, може да бъде излекувана с антибиотик. Бактериите обаче често остават незабелязани в тялото на приемника, тъй като имат способността да мутират. В около 40% от случаите, те са открити късно и заболяването се превръща в хронично.

В Америка най-много регистрирани случаи на лаймска болест има в североизточните щати, но последните изследвания показват, че в Калифорния, кърлежи пренасящи заразата, са намерени в 42 от 58 области.

Средно около 300 000 души годишно показват позитивни резултати при тестовете за лайм, но специалистите се опасяват, че броят на заразените, които все още не са диагностицирани, вероятно е с около 10 пъти по-голям.

Само в Америка вече са открити над 100 различни щама на заразата, за някои от които все още няма ефективен метод за тестване.

Болестта рядко води до фатален край, но може да предизвика сериозни усложнения и увреждания в различни органи и върху нервната система на човек.

Специалистите съветват хората да стоят далеч от високи треви и да използват спрей против комари през идните топли месеци. И най-важното – следете за неочквани и необясними симптоми като чести главоболия, болки в мускулите и ставите, както и постоянна умора.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …