сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мартина Вачкова: Храмът е във всеки от нас, вярвам в доброто

Мартина Вачкова: Храмът е във всеки от нас, вярвам в доброто

За традициите, как ги отбелязваме днес като съвременни хора, разговаряме на Великден актрисата Мартина Вачкова. Тя разказва и колко пъти е възкръсвала на сцената и колко пъти е правила жертва в името на изкуството.

„Карала съм Великден дори в Ню Йорк. Пак бяха съвпаднали православния и католическия. Винаги съм с дъщеря си, обичаме много да сме в нашето село в етрополския балкан. Направихме църковно настоятелство. Джоко Росич оглавяваше един комитет, построихме си параклис с помощта на много добри хора. Всеки носи козунак, яйца. Дъщеря ми Рада винаги се радва когато идва там“, сподели Мартина Вачкова.

„Да, аз вярвам в чудеса. Има момент, в който си мислиш, че нещата не могат да се оправят и изведнъж става чудо. Аз вярвам, че имам ангел-хранител, че моят баща е мой ангел-хранител. Вярвам в това, че има една добра мисъл някъде за всеки един от нас. Ако я търсиш, ако я искаш и ако се молиш на тази добра мисъл там горе, тя ще ти даде сили, ще ти помогне. И най-лошото да ни се случи идва чудото да излезем от болката, обидата и проблема“, убедена е актрисата.

Тя смята, че храмът е вътре в нас и човек може да се моли в колата си докато чака на светофара, всяка вечер преди да заспива и да благодари, че е жив и здрав всяка сутрин преди да стане от леглото си.

„Молитвата не е нужно да бъде извършвана ритуално, в църква. Дори не е нужно да се кръстим, според мен. Въпросът е в главата си какво мислиш. Можеш да направиш кръста и в главата си. Важното е да сме добри“, подчерта Вачкова.

„Майка ми е пазителят на традициите, а баща ми се доверяваше и спазваше всичко, което тя правеше за тези празници“, спомни си актрисата и разказа за традицията на семейството й по Великден.

„Много мисля в тези свети дни, за това, че баща ми е пример за добрина. Няма безгрешен човек, въпросът е да искаш прошка, да можеш да кажеш – извинявай. Важно е да бъдеш добър. Много хора се страхуват да бъдат добри, за да не ги помислят за будали. Защото е демоде“, смята актрисата. Тя сподели, че учи дъщеря си на състрадание, да има сърце и за чуждите проблеми.
Вачкова разказа и за творческите лишения, страдания и проблеми, с които се сблъсква. Тя разказа и колко е трудно да изиграеш комедия след смъртта на близък човек.

„Вярвам, че добрите хора са повече от лошите. Вярвам в това, че не се поддаваме на този страх, който искат да ни внушат терористи. Виждате, че на всяка точка, на която се е случило такова бедствие, интелигентните хора застават и със сила отстояват своите ценности. Много е страшно. Не ми се мисли, ако самата аз попадна в такава криза чрез мои близък, как ще устоя“, добави Вачкова като коментира кризите на днешното време.

Чуйте целия разговор с актрисата Мартина Вачкова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …