понеделник , 18 юни 2018
Начало / Жива връзка / Мартин Владимиров: Може ли България да извлече ползи от преразпределението на газовите пазари

Мартин Владимиров: Може ли България да извлече ползи от преразпределението на газовите пазари

След като ЕК повдигна обвинение за злоупотреба с доминиращо положение срещу „Газпром“. Миналата седмица пък от „Газпром“ обявиха, че ще доставят газ на пазарни цени до някои страни, сред които и България. Къде е страната ни и има ли преразпределение на газовите пазари, обяснява енергийният експерт Мартин Владимиров, който гостува в студиото на „Жива връзка“.

„Безпрецедентно е изказването на „Газпром“. Те години наред поддържаха монополното си положение, индексираше цената на газа с тази на петрола и много често свързваше договорите си с политически сделки или пък с участието на една или друга страна в големи международни проекти като Южен поток. България е главната причина ЕК да започне разследване срещу „Газпром“, обясни енергийният експерт.
„Газпром“ обещава, че няма да се меси в избора на страни, които да препродават газ от излишния купен газ от „Газпром“, посочи Владимиров.

„Ако България иска да внесе газ от Унгария, например, ще трябва да заплати допълнително средства – 16 евро на 1000 кубични метра повече. На практика България няма да има сметка да внася алтернативни количества от Унгария, например. „Газпром“ обещава, ако една от страните по двустранния договор, реши да предоговори цената, те няма да се противопоставят на това. Това е много важно“, подчерта експертът.

„Например „Булгаргаз“ може веднага да поиска отваряне на дългосрочния договор и предоговаряне на цената. Ако „Газпром“ откаже, ще има директен арбитраж“, обясни още той.
По думите му, през годините не е имало политическа воля България да се противопостави на „Газпром“.

„Булгаргаз“ никога не се е опитвал да постигне по-добри условия. Всъщност Русия контролира държавните енергийни дружества чрез подставени лица и през годините е натискала всички енергийни министри в България. Ние консумираме само 13% от енергийните си нужда в газ“, заяви още Мартин Владимиров.

Според него има сериозно политическо влияние от Русия. Той каза, че трябва да се обсъди таксата, която „Газпром“ ще начислява за доставката на алтернативен газ от централна Европа. „Булгаргаз“ може да поиска преразглеждане на таксата, посочи Владимиров.

Той каза, че е много важно да се установи как ще се гарантира това, че „Газпром“ ще изпълнява ангажимента си и как ще се осигури, че омбудсманът, който ще бъде назначен. Според него, дори и да има искания от „Булгаргаз“, той каза, че е много скептичен компанията да успее да постигне нещо.

Чуйте целия анализ на енергийния експерт Мартин Владимиров в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …