петък , 22 юни 2018
Начало / Жива връзка / Мартин Мънев: Как да се подготвим успешно за търсене на нова работа

Мартин Мънев: Как да се подготвим успешно за търсене на нова работа

Какво е необходимо да направим, за да намерим за мечтаната работа, разказва Мартин Мънев от Job Tiger, който гостува в студиото на „Жива връзка“. „Много е важно да обърнем внимание на това, че трябва да направим разлика между хора, които тепърва търсят работа и специалисти, които вече имат работа, но търсят по-добра реализация“, обясни Мънев.

По думите му, младите хора, които тепърва започват работа, трябва да създадат цялостен процес – изграждане на една визия, автобиография, проучване на пазара, научаване на повече информация за работодателя.

Един от основните елементи е проучването на пазара, обясни специалистът. Много често работодателите проверяват дали даден специалист има профил в Linked-in. Добре е да се скрият снимки от профилите в социалните мрежи от барове, плажове и т.н. Много често се изрязват снимки с прегърнати приятели, което изглежда несериозно. „Не е нужно да има професионално направена снимка с костюм и вратовръзка, но е важно да показва сериозността и амбицията на кандидата за работа“, посъветва експерта.

По думите му, на запад работодателите проверяват профилите на бъдещите специалисти, но в България това се среща по-рядко. „По-добре е все пак да прикрием нещата, които няма да влияят добре на бъдещата ни работа“, обясни Мънев.

Той обясни, че много често хора отиват на интервю за работа, без да са подготвени и без да знаят повече за фирмата, в която кандидатстват. По думите на Мънев, това е много важно, тъй като много често работодателите питат кое е мотивирало бъдещият специалист да се поинтересува точно от тази фирма.

„Важен е подходът и предварителната подготовка, защото компаниите винаги обръщат внимание на това. Много често хората правят една очаквана грешка – те споменават веднага финансовите параметри. Поставянето на това като приоритет е грешна стъпка. Сред приоритетите трябва да са други интереси и желания – дали би искал да се развива в тази област“, разказа Мартин Мънев. Дори и локацията да се спомене като по-удобна, е много по-важно.

Важно е човек да бъде откровен и честен и няма въпроси, които трябва да избягва, освен, ако не са агресивни или прекалено лични. От изключителна важност е честността и откровеността.

„Когато един човек не може да пасне в екип от 10 души, колкото и да е добър, няма да се сработи с екипа. Случвало ни се е да получим обратна връзка от работодатели, че човекът е много добре подготвен технически, но не се сработва с колегите. Това пречи и на него самия, и на останалите“, разказа Мънев.

Чуйте всички съвети на Мартин Мънев в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …