неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Мартин Димитров: Кой даде право на президента да заличи ключови части от стенограмата за КТБ

Мартин Димитров: Кой даде право на президента да заличи ключови части от стенограмата за КТБ

Разсекретената тази седмица стенограма за КТБ за „Просто Диков“ коментира Мартин Димитров, един от хората – заедно с Петър Славов и Методи Андреев, които най-активно и настоятелно искаха максимално дълбоко да се разрови раната КТБ.

„Президентът Радев и неговата администрация, очевидно, са заличили важни части от стенограмата. След като решението на съда е тя да бъде публична, кой им е дал правото да заличават части от нея“, попита Димитров.

Според него техният брой е толкова голям, че често смисълът на изреченията не се разбира. В студиото водещият Сашо Диков пък показа и конкретни пасажи от разпечатаната стенограма, в които има заличени части.

Димитров смята, че истинската среща е била някъде другаде – в БНБ
, както говорят слуховете, и са присъствали само част от участниците в тази стенограма, в която според него думите са били подбирани внимателно и важни теми са били пропускани.

Той обърна специално внимание и на ролята на ДАНС, за които в стенограмата президентът Росен Плевнелиев казва, че е получил информация за състоянието на КТБ от ДАНС, които „следели внимателно ситуацията от години“.

Кога, в коой момент, Плевнелиев, тогавашният премиер Пламен Орешарски и финансов министър Петър Чобанов са били уведомени от ДАНС за проблеми с КТБ, попита Димитров. Той напомни, че дори след смяната на властта, новият премиер Бойко Борисов – който в стенограмата (в опозиция – бел.ред.) нарича ДАНС „смешници“, не поиска да смени шефа на службата Владимир Писанчев.

Ако следят ситуацията от години, а са източени милиарди, значи ли това, че са си затворили едното око, попита отново Мартин Димитров.

„Участниците в разговора от стенограмата предполагат, че има атака срещу банковата система в България, докато за мен това е грешен анализ – за мен става дума източване на една конкретна банка с цел облагодетелстване. Дали нарочно се води разговорът в тази насока, дали самите участници са просто заблудени, но този анализ води в грешна посока“, коментира Димитров.

Той съобщи също, че скоро са изпратили официално запитване до финансовия министър Владислав Горанов колко са събраните до момента пари от КТБ, но той не им е отговорил и те са завели поредно дело. Вторият въпрос, който задаваме към него, е как решиха кои прихващания да бъдат атакувани и кои не, добави Димитров.

Много малка част от парите са върнати – малко повече от 5%, международното разследване е отказано и не са разкрити замесените лица – такава е ситуацията в момента, обобщи Мартин Димитров.

Чуйте целия разговор с него:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …