понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мартин Димитров: България трябва да защити интереса си пред „Газпром“

Мартин Димитров: България трябва да защити интереса си пред „Газпром“

В еМисия България отправяме поглед към антимонополните действия срещу „Газпром“. Гост в студиото е енергийния експерт и политик Мартин Димитров, който анализира позицията на България по делото срещу „Газпром“.

„Ситуацията трябва да бъде използвана и България трябва да защити в максимална степен българския интерес. Трябваше да поискаме надплатените суми през годините да бъдат анализирани и да поискаме да бъдат възстановени. Позицията на Полша е в тази посока. Това е тема, по която и служебният и сегашният кабинет не искат да вземат позиция“, обясни Мартин Димитров.

„Втората точка в България да може да купува и от трети страни по досегашните тръби. Имам опасение, че Полша може да договори по-добри условия от България“, посочи Димитров. По думите му, в България има хора, които защитават повече интереса на Русия.

„Българките потребители трябва да плащат конкурентни цени на газа. Плащаме скъпо парно. Скъпият газ означава по-малка конкуретноспособност за българската индустрия. Това дело е огромна възможност България да договори и по-добри условия, и повече възможности и да претендира за надплатени суми“, обясни енергийният експерт.

По думите му, процедурата е дълга и няма да свърши в следващите няколко месеца. „Има възможност да бъдат добавени аргументи към българската позиция. Можем да надградим, а защо не и да имаме общи действия с Полша и Естония по някои въпроси“, коментира Димитров. Той смята, че тази тема целенасочени е избягвана.

Мартин Димитров анализира и казуса с КТБ като посочи, че е за разкриване на стенограмата от разговора при президента Плевнелиев. По думите му, по-важен ще се окаже въпросът как са определени прихващанията. Димитров посочи, че за това са заведени и дела. Той смята, че това правителство ще трупа негативи с всеки ден на своето управление и хората ще потърсят дясното. Според него, няма опозиция в този парламент.

Той анализира и ситуацията с АЕЦ „Белене“ като посочи, че не е убеден, че България има нужда от тези допълнителни мощности. Димитров подчерта и че не е против ВЕИ-мощностите, а е против скъпите ВЕИ и скъпия ток.

Чуйте целия анализ на Мартин Димитров за българската позиция по делото срещу „Газпром“ в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …