четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Мартеници в подкрепа на родителите на деца с увреждания

Мартеници в подкрепа на родителите на деца с увреждания

Когато подаряваме мартеници с пожелание за здраве, нека се замислим колко специален може да бъде този жест. Една от малкото възможности на майките на деца с увреждания, обединени в платформата „Оле Мале“, да работят и да получават доходи е изработването на мартеници.

За надеждата да имат втора или някаква почасова работа – репортерът ни Десислава Микова разговаря с Весела Одаджиева – майка на 7-годишно момиче с епилепсия.

Мартениците, които изработва тя, не са като всички мартеници, които ще видите по телевизията днес. Те са символ на голямата битка, която майките на деца с увреждания водят всеки ден – за независим, достоен и пълноценен живот.

„Хората, на които им се отдава и им харесва да изработват разни неща, ползват това едновременно и като терапия. На мен също ми е приятно. Поради спецификата на отглеждане на дете с увреждане, има майки, които изобщо нямат възможност да работят, дори на 4-часов работен ден на работно място, а това позволява гъвкавост. Можеш да работиш през нощта – работиш през нощта, през деня – час-два, колкото успяваш – толкова. И всъщност можеш да управляваш времето си“, споделя Весела Одаджиева.

Макар че работата в много сфери става все по-мобилна, възможностите пред родителите на деца с увреждания още са ограничени. Докато търсят решения със собствени усилия, те призовават и за ефективна държавна политика.

„Държавата по никакъв начин не толерира и не подпомага, това е един много сериозен проблем. Всички пари, които са милиарди, около 2 млрд. лв., ако не се лъжа, се наливат в сферата на хората с увреждания, наливат се под формата на инвалидни пенсии, което е абсолютно неефективно за държавата. Ако част от средствата бъдат пренасочени към възможността родителите по някакъв начин да си докарват доходите, да работят, да бъдат пълноценни граждани на обществото, това ще бъде по-добре и за държавата“, смята още майката.

„Ние не се борим да получаваме социални помощи, борим се да има нормални и адекватни политики за хората с увреждания изобщо, така че и те, и техните роднини да бъдат в полза не само на себе си, но и на обществото като цяло“, категорична е тя.

А мартениците – те са само един от многото начини да подкрепим тези родители.

В Америка същевременно родителите на деца с увреждания получават социални помощи и се ползват с привилегии при търсенето на работа. Вижте повече за възможностите за втора, дори трета работа във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …