четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Мариян Карагьозов: Какво предстои след референдума в Турция

Мариян Карагьозов: Какво предстои след референдума в Турция

Властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно. Това е принцип, написан от лорд Джон Актън много преди Ердоган, преди диктаторите на XX век. Всеки политик, независимо дали се намира в САЩ, Великобритания, Турция, Китай или където и да е, би желал да съсредоточи колкото се може повече власт в ръцете си, за да реализира своите идеи и планове. Така че стремежът на един политик да управлява е част от дефиницията на политиката.

Така балканистът Мариян Карагьозов коментира референдума в Турция, на който турските граждани гласуваха с „да“ за конституционни промени, които ще дадат повече власт на президента.

„Турция е важен партньор за България, наш съсед. Ние трябва да се интересуваме от случващото се там, защото то ни засяга пряко и трябва да инвестираме повече в нашия потенциал, създаване на балканисти, политолози и специалисти, и цялостно укрепване на българската държавност – служби, Външно министерство, институции, икономика, общество и култура“, каза Карагьозов.

По думите му, отношенията на Европа и Турция имат няколко измерения – икономическо и политическо.

„В икономически план, Турция има сериозни връзки с Европа, която е основният източник на преки чуждестранни инвестиции в страната. В политически план, още в навечерието на референдума от Европа имаше предупреждението, че планът за съсредоточаване на повече правомощия във фигурата на държавния глава не се харесва“, посочи Мариян Карагьозов.

Според него, в политически план ще се запази напрежението между Ердоган и европейските лидери.

„В началото на нашия век в Турция имаше огромен ентусиазъм за присъединяването на страната към Европейския съюз. То беше считано като край на епохата на вмешателство на военните в политическия живот, като освобождаване на политическата система. Кюрдите гледаха на присъединяването с надежда, защото разчитаха на повече свободи. Кемалистите също смятах, че то ще донесе ползи. Партията на справедливостта и развитието разчиташе, че демократичният контрол над армията ще е в тяхна полза. Имаше голям консенсус в турското общество. Постепенно обаче тенденциите се обърнаха. В момента мнозинството от турците са против присъединяването на страната към ЕС“, обясни Карагьозов.

Той изтъкна, че ако бъде поставен подобен въпрос на референдум, то той би бил спечелен по-убедително от допитването на 16 април.

„Интересно е, че от една страна европейците се боят от турската заплаха, а пък турците се боят от европейците, от Европа, която крои планове да раздели Турция“, каза още Карагьозов.

Той подчерта, че и от двете страни има натрупани подозрения и съмнения.

 

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …