неделя , 22 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Мариян Димитров: България е резервният вариант на бежанския поток

Мариян Димитров: България е резервният вариант на бежанския поток

Станахме ли по-толерантни към мигрантите и бежанците, кои са те и има ли начини да ги интегрираме – за това в днешния Световен ден на бежанеца в КОД 11-13 разговаряме със сирийската журналистка Тухама Алджунди, която живее у нас, Азхар Аломар от фондация „Ориент България“ и Мариян Димитров от „Адра България“.

Тухама Алджунди разказа, че е завършила журналистика у нас, но от години не може да намери работа, колкото и да се опитва. Тя обаче живее тук, след като е станало невъзможно да остане повече в родната й Сирия заради ситуацията там. Тръгнала е сама, през Ливан, но близките й са още там. тя признава, че много се страхува за тях, но сирийците вече живеят така – разделени.

Азхар Аломар от фондация „Ориент България“ от малка е тук, завършила е НАТФИЗ, работила е благотворително с деца и е останала тук като преводач, като сега работи на терен с бежанци.

Тя призна, че е имала големи надежди покрай протестите в Сирия, но със всяка година е виждала как революцията се превръща в ескалираща гражданска война. Оттогава се е отказала от всякаква политическа активност и се занимава само с хуманитарна помощ.

По думите й напоследък условията в центровете на са толкова ужасни, вероятно защото и броят на бежанците в тях е намалял. Има обаче големи проблеми с интеграцията, тъй като хората няма къде да излязат да живеят и работят и на практика се надяват получаването на статут да се забави, за да имат покрив над главата си в центровете. Тя разказа и за проблемите и далаверите в тази сфера.

България е резервният вариант на бежанския поток, ние не сме основният път на бежанската вълна, а Гърция, Македония, Сърбия, Словения, Унгария към Европа, посочи Мариян Димитров.

По думите му с първата вълна на миграция до към средата на 2016 г. бежанците са били най-вече от Сирия, като след този период са идвали предимно несирийски бежанци. Сега обаче отново се е засилил потокът от Сирия.

Чуйте целия разговор по темата:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Струва ми се Е Крайно време да Отсечем по въпроса с Бежанците, БиАй ! , и именно :
    а. Е Факт че ‘наште’ СА доНадУшите във Всевъзможни Свинства спрямо Бежанците !, от Керваниране, през ‘чадъро’Осигуряване, та до Доене на съответните еврофондове…и
    б. Е Факт че България – Днес просто Няма възможности/капацитет/ресурси да Приема Бежанци !
    ….което Еднозначно дефинира Потенциала-Ни ЗА център на Борбата срещу Трафика на Хора.