петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Стоянова от СЕМ: Справиха ли се медиите с отразяването на изборите

Мария Стоянова от СЕМ: Справиха ли се медиите с отразяването на изборите

Председателят на СЕМ Мария Стоянова гостува в студиото на еМисия България и разказа какво показва последният доклад на СЕМ и ЦИК – успяха ли медиите да изпълнят ангажимента си на изборите и имаше ли нарушения.

„Едната цел на медиите е да мобилизира активността на избирателите, а другата – да ги информира. Според мониторинга, електоратът е бил подканен да отиде и да упражни правото си на глас“, обясни Стоянова.

„Като сектор аудио-визуални медии се подготвихме много сериозно за тези избори още от предишната кампания така, че да постигнем забележителни резултати. ЦИК констатира само 10 нарушения. За сравнение с президентските – те бяха 19“, каза председателят на СЕМ.

„Българските медии показаха отговорност. Това бяха единствени избори с един единствен вот. Преди имаше разпределение на вниманието за президентските избори и референдума. Сега фокусът и целта бяха едно и също нещо и тази концентрация дава своя резултат“, посочи още Стоянова.

Тя анализира поведението на медиите и обясни, че има напредък и при телевизиите с монохромно съдържание и коментира дали трябва да се преосмисли забраната за съобщаване

„Когато публиката пусне телевизора, го взема да последна инстанция. Публиката очаква информацията да бъде проверена. Интернет не подлежи на регулация и контрол. В интернет се създава естествена среда за обиди, ненавист, фалшиви новини“, каза Стоянова. Тя даде и пример с медиите в САЩ като посочи, че в Европа живеем в друга среда.

Стоянова каза, че ясното и прозрачното финансиране на медиите също е гарант за свободата на медията, за плурализма на гледните точки и качеството на информацията. „Официално не е получавана информация в СЕМ за евентуална сделка за купуването на Нова телевизия и Би Ти Ви. Има други институции, които са специализирани в проследяване на собствеността на медиите и финансирането им“, обясни Стоянова.

Чуйте целия анализ на председателя на СЕМ Мария Стоянова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …