вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Спирова за Великобритания след Брекзит: Мей още не е поела лидерска позиция

Мария Спирова за Великобритания след Брекзит: Мей още не е поела лидерска позиция

Труден за навигиране конфликт, в който британският премиер Тереза Мей все още не е поела лидерска позиция, а бившите герои на Брекзит като че са заети да осребряват победата си.

Така журналистката Мария Спирова обобщи от Великобритания политическата ситуация в страната месеци след референдума, на който тя реши да напусне ЕС.

Според нея това „преслушване на мненията“ от страната на Мей вече втори месец спира да е симпатично и е крайно време Лондон съвсем скоро да даде ясен сигнал.

Тези дни премиерът разпореди всяко министерство в кабинета да подготви отделен проект за практическото осъществяване на излизането, още повече предвид информациите, че много проевропейски настроени държавни служители действат по начин, който цели да спъне процесите и решенията в тази посока.

В правителството има много сериозно разделение не само какво е Брекзит, но и кога и при какви обстоятелства трябва да се случи, отбеляза отново журналистката.

Една от основните линии на разделение касае оставането в обединения европейски пазар, а според Европа то е неразривно свързано със свободното придвижване на хора. Това обаче бе освен аргумент в кампанията за Брекзит.

През октомври ще чуем и началото на няколко дела на тема може ли да има легален Брекзит без да се консултира парламента, като за момента идеята е това да се случи без неговия вот, с което мнозина не са съгласни, отбеляза още Спирова.

Очаквам сеизмично раздвижване в пластовете на политическа активност във Великобритания, прогнозира още тя, като даде за пример наливането на средства в нов политически проект от милионера Арън Банкс, който бе и сред основните спонсори на кампанията за Брекзит. Според Спирова в постБрекзит пространството ще има много недоволство, което може би той ще пожъне за политически цели.

Може ли излизането на Великобритания да се отрази на основни човешки права в страната, както и какви са настроенията в Германия и Франция спрямо Острова – чуйте в цялото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …