събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Спирова за инициативата на българи в чужбина да пишат лично до всеки депутат

Мария Спирова за инициативата на българи в чужбина да пишат лично до всеки депутат

Преди депутатите да обсъдят президентскаото вето на част от текстовете на Изборния кодекс, българи, живеещи в чужбина, започнаха нова инициатива. Сънародниците ни са изпратили писмо до всеки народен представител с настояване да отпаднат ограниченията за участие в избори извън страната.

Повече за акцията разказа в еМисия България Мария Спирова в пряко включване от Лондон.

„Направихме така, че всеки народен представител да получи писмо от нас, българите в чужбина в групата #ИскамДаГласувам. Писмото включва апел към депутатите“, посочи Спирова и допълни, че са посочили информация, която оборва тезите и твърденията, че не е рентабилно гласуването в чужбина, само и единствено с публини данни.

„Това са нашите народни представители и те трябва да ни слушат“, подчерта още тя и изказа, че надеждата ѝ е депутатите да осъзнаят, че демокрацията е управление на народа, чийто представители са те.

По думите на Спирова в момента „парламентът не показва характер пред президента, а пред избирателите“.

Предлагаме ви целия текст от писмото на сънародниците ни в чужбина:

Уважаеми,

„Пишем Ви в качеството си на избиратели, допринесли с вота си зад граница за формирането на настоящото 43-то Народно събрание на Република България, където законотворците във Ваше лице изработват от наше име принципите и правилата, гарантиращи демократичното развитие на страната ни.

Голямата тревога, породена сред българската диаспора от приетите на 21, 22 и 28 април поправки в Изборния кодекс, вече е достояние на цялата българска общественост. Български граждани от цял свят се обърнаха към отговорните държавни институции с призив за преразглеждане на онези изменения в Изборния кодекс, които въведоха задължително гласуване за всички български граждани и едновременно с това усложниха до степен на невъзможност изпълнението на този нов граждански дълг за над два милиона гласоподаватели, живеещи зад граница.

Неоспоримо доказателство за основателността на нашите тревоги бе решението на Президента на Републиката да наложи вето над спорните членове от Изборния кодекс, определено от самия него като “демократичен акт на държавния глава в подкрепа на конституционното право на българските граждани да гласуват.”.

По повод предстоящото разглеждане на ветото в Народното събрание, в настоящото писмо излагаме подробно причините, поради които заслужилите вето текстове са неприложими към действителността, несъотносими към известните факти и обществените тенденции и противоречат на българската Конституция.

Нашите тези са подкрепени с анализ на публично достъпни данни на ЦИК, НСИ и МВнР за изборната активност от чужбина, нейното значение за развитието на демокрацията и честните избори в България и нейната истинска, напълно поносима и адекватна бюджетна стойност.

Разчитайки на Вашето чувство за държавнически дълг и личната Ви чест на човек, положил клетва да представлява и да работи за благото на суверена на България – целият български народ, неделима част от който оставаме, където и да се намираме по света, ние:

Изтъкваме необходимостта от ново, внимателно и аргументирано разглеждане на Изборния кодекс в пленарна зала като следствие от президентското вето – този път съобразно фактите и препоръките на Комисията по правни въпроси, отправени към парламента на 19 април. Тези препоръки включваха създаването на МИР Чужбина и не откриха нужда от пренаписване на членове 11-14, които при все още действащия Изборен кодекс от 2014г. се доказаха не само като крайно необходими, но и като функционални. Както става ясно от приложените данни, те насърчиха отдадена местна самоорганизация на пет континента и стимулираха удивителен скок в избирателната активност на българските граждани в чужбина.

Изразяваме надежда, че с Вашето активно съдействие законът ще бъде гласуван въз основа на първия принцип на Републиката – съблюдаването на волята на суверена, чиято възможно най-пълна изява чрез честни и достъпни избори, единствена легитимира държавността в България. 

Над входа на сградата, където Вие и Вашите колеги скоро ще вземете съдбоносно решение за всички български граждани в чужбина, е изписан завет: “Съединението прави силата”. Нищо не въплъщава истината на тези думи по-добре от каузата, на която всъщност е посветено това писмо – да съхраним единна България, не разединена от предразсъдъци, неравенство и граници, а сплотена от жив, силен и подхранван от принципно законодателство и прозрачни институции граждански дух. Настояваме за Вашата подкрепа в името на това да може всеки буден сънародник по света да се включи в изграждането на демократично и благоденстващо българско общество. Искрено вярваме, че ще ни подадете ръка.

Нашите очаквания за справедливо и конституционно изборно законодателство са нито повече, нито по-малко от очакванията на който и да е гражданин на демократична държава към неговия парламентарен представител. Вие сте на ход.“

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …