вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Спирова: Явно има консенсус между партиите избирателната активност да бъде срината

Мария Спирова: Явно има консенсус между партиите избирателната активност да бъде срината

Жестът на нашия законодател към нас беше: много искаме да ви е трудно и ще направим така, че да не успеете, заяви в еМисия България журналистът Мария Спирова в коментар за предложените поправки в Изборния кодекс, засягащи българите в чужбина, сред които до 35 избирателни секции в държава, както и до 60 заявления за разкриване на секция.

Днес БСП също внесе промени в Изборния кодекс, които на практика искат отмяна на експерименталното електронното гласуване, предвидено от януари 2018 г., както и провеждане на изборите и референдумите в различни дни.

Необходимостта от такива произволни изменения не бе обяснена на обществеността и не получих нито един аргумент защо тези числа имат отношение към националната сигурност. Представители на парламента непрестанно демонстрират тревоги около националната сигурност и се опитват да ги решат чрез изборното законодателство, което е напълно неподходящ за целта инструмент, коментира Спирова.

Очевидно е, че тези заигравки имат една единствена функция и мотив – по причини, които засягат всички партии, загрижени за бройката на електората си, явно има консенсус между тях, че изборната активност трябва да се срине, вместо да се насърчава, особено тази в чужбина, която е по-неуправляема и независима, отбеляза тя.

Спирова припомни, че на практика на миналите избори във Великобритания вече е имало над 35 секции, т.е. „правим отстъпки, които са необясними“. Заявленията и тяхното подаване пък са абсолютно произволна административно-чиновническа спънка и не дават представа за това колко човека живеят на съответното място или ще се появят в деня на вота, посочи още тя.

„Български депутати си позволиха в публични изказвания очернящи и демонизиращи изказвания към диаспората, настройвайки по този начин част от българските граждани в родината срещу тях.“
Според журналистката партиите явно се надяват „да сме дружно отвратени към политиката“. Спорът обаче не е за изборните секции в чужбина, спорът е чия е държавата, заключи тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …