понеделник , 24 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Мария Спирова: Тереза Мей си измива ръцете на много фронтове и търси по-голямо мнозинство в парламента
mariaspirova

Мария Спирова: Тереза Мей си измива ръцете на много фронтове и търси по-голямо мнозинство в парламента

Предсрочни парламентарни избори във Великобритания на 8 юни обяви вчера британският премиер Тереза Мей в неочаквано изявление. За мотивите и съображенията зад това решение говорим с Мария Спирова.

Тя припомни, че дълго време Мей е била против всяко предложение за предсрочен вот, с аргумента, че това ще дестабилизира държавата в този чувствителен момент около Брекзит.

Според Спирова промяната е настъпила, след като са станали ясни няколко неща – че Брекзит ще е много по-сложно начинание, отколкото правителството й бе склонно да приеме, преди да се сблъска с доста негъвкатавата позиция на ЕС, както и че това правителствоне не е мандатоносител в класическия смисъл на думата, тъй като не е избрано.

Моментът е изключително подходящ Мей да си измие ръцете на много фронтове и да разреши проблемите с легитимността преди да се нагази в болезнените преговори около Брекзит, смята Спирова.

Тереза Мей няма да получи широка подкрепа за Брекзит, защото обществото е разделено, но прави стратегически ход, от който вероятно ще получи по-голямо мнозинство в парламента, за да прокарва решенията си с по-малко врява, още повече че основният опонент в лицето на Лейбъристката партия под лидерството на Джеръми Корбин се самоизтри от историята, коментира тя.

Не е вярно обаче, че това ще засили позициите на Великобритания като преговарящ в ЕС, тъй като това няма да има значение относно отстъпките, които може да получи страната, категорична е Спирова.

Вижте също

lazar

Съветите на Лазар: Какво чистят детокс диетите – нас или портфейла ни

Повечето от т.нар. детокс диети, изключително популярни в настъпващия пролетен сезон, детоксикират само нашите портфейли, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *