четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Спирова: Скандалът с Камерън работи за тези, които искат Брекзит

Мария Спирова: Скандалът с Камерън работи за тези, които искат Брекзит

Британският премиер Дейвид Камерън говори за първи път след „Панамагейт“ пред парламента и заяви, че приема критиките, че не е реагирал достатъчно бързо, но осъди неверните твърдения за финансите на семейството му. Той предложи и мерки срещу укриването на доходи и данъци чрез офшорни компании.

Какво чухме и какво не чухме от Камерън – коментира Мария Спирова в предаването еМисия България в пряко включване от Лондон.

По думите ѝ скандалът работи в полза на хората, които искат Брекзит.

„За момента става ясно, че тези, които са за излизането на Великобритания от ЕС, са хора от поколението, което си спомня Англия преди ЕС и има доза носталгия. Всъщност младото поколение, за което ЕС е статукво, те не го познават и не им е ясно какво биха загубили“, каза още тя.

„Смятам, че нищо от това, което се разразява в парламента, не е изненада за гласоподавателите в Англия. Тези, които имат изградено отношение към данъчната справедливост в Англия, са тези, които следят дебата. Данъчни операции като тези, които бяха разкрити в  данъчните декларации на Дейвид Камерън, са много често срещани сред хората, които притежават имущество и големи суми пари в Англия. Нищо от това, което видяхме от публикуваните документи, не разкрива нещо драстично различно от това, което прави средната класа“, каза Спирова.

Тя допълни, че няма огромно сътресение в системата във Великобритания и тези, които са имали усещане, че правителството на Камерън е несправедливо – затвърждават позицията си, а тези, които се идентифицират с премиера, правят абсолютно и при тях няма шок.

По думите ѝ прозрачността на данъците, която сега Камерън предлага е нова идея, която му е хрумнала, тъй като е притиснат към стената.

„Мисля, че той, както и останалите консерватори, нямат желание да пристъпят към тази прозрачност. Това обаче се наложи след особено грубия фал на Камерън по отношение на публичния му имидж в последните дни. Огромната стъпка напред е, че вече полицията и разследващите органи ще имат достъп до реалните собственици на офшорни компании. Това е практическия развой от това, че един министър-председател на Аглия бе принуден от гузна съвест да сподели данъчните си декларации за 6 години назад. Това отключи реакция като при предизвикателството с „ледената кофа“ и сега всички са яхнали същия „морален кон“, допълни Сппирова.

По думите ѝ обаче Камерън не е споделил данъчните си декларации от времето, когато е бил бенефициент на офшорната компания на баща си и така все още не е известен размерът на облагодетелстването му в периода, в който фирмата, съвсем легално, не е плащала данъци във Великобритания.

Според нея ще има битка за прокарването на реформите на Камерън.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …