събота , 21 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Спирова: Скандалът с Камерън работи за тези, които искат Брекзит

Мария Спирова: Скандалът с Камерън работи за тези, които искат Брекзит

Британският премиер Дейвид Камерън говори за първи път след „Панамагейт“ пред парламента и заяви, че приема критиките, че не е реагирал достатъчно бързо, но осъди неверните твърдения за финансите на семейството му. Той предложи и мерки срещу укриването на доходи и данъци чрез офшорни компании.

Какво чухме и какво не чухме от Камерън – коментира Мария Спирова в предаването еМисия България в пряко включване от Лондон.

По думите ѝ скандалът работи в полза на хората, които искат Брекзит.

„За момента става ясно, че тези, които са за излизането на Великобритания от ЕС, са хора от поколението, което си спомня Англия преди ЕС и има доза носталгия. Всъщност младото поколение, за което ЕС е статукво, те не го познават и не им е ясно какво биха загубили“, каза още тя.

„Смятам, че нищо от това, което се разразява в парламента, не е изненада за гласоподавателите в Англия. Тези, които имат изградено отношение към данъчната справедливост в Англия, са тези, които следят дебата. Данъчни операции като тези, които бяха разкрити в  данъчните декларации на Дейвид Камерън, са много често срещани сред хората, които притежават имущество и големи суми пари в Англия. Нищо от това, което видяхме от публикуваните документи, не разкрива нещо драстично различно от това, което прави средната класа“, каза Спирова.

Тя допълни, че няма огромно сътресение в системата във Великобритания и тези, които са имали усещане, че правителството на Камерън е несправедливо – затвърждават позицията си, а тези, които се идентифицират с премиера, правят абсолютно и при тях няма шок.

По думите ѝ прозрачността на данъците, която сега Камерън предлага е нова идея, която му е хрумнала, тъй като е притиснат към стената.

„Мисля, че той, както и останалите консерватори, нямат желание да пристъпят към тази прозрачност. Това обаче се наложи след особено грубия фал на Камерън по отношение на публичния му имидж в последните дни. Огромната стъпка напред е, че вече полицията и разследващите органи ще имат достъп до реалните собственици на офшорни компании. Това е практическия развой от това, че един министър-председател на Аглия бе принуден от гузна съвест да сподели данъчните си декларации за 6 години назад. Това отключи реакция като при предизвикателството с „ледената кофа“ и сега всички са яхнали същия „морален кон“, допълни Сппирова.

По думите ѝ обаче Камерън не е споделил данъчните си декларации от времето, когато е бил бенефициент на офшорната компания на баща си и така все още не е известен размерът на облагодетелстването му в периода, в който фирмата, съвсем легално, не е плащала данъци във Великобритания.

Според нея ще има битка за прокарването на реформите на Камерън.

Вижте също

Какво крият непубликуваните ръкописи на първия български социолог Иван Хаджийски?

Преди седмица отбелязахме 110 г. от рождението на Иван Хаджийски – бащата на българската социология …