вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Спирова: Създаваме алтернативни институции, за да свършим работата на държава, която не знае какво иска

Мария Спирова: Създаваме алтернативни институции, за да свършим работата на държава, която не знае какво иска

Подигравка с най-свещения обред на демокрацията – така журналистката Мария Спирова определи поредния хаос около промените в Изборния кодекс, които се случват буквално седмици преди президентските избори на 6 ноември.

„Българските институции единодушно доказаха, че нямат представа какво е конституция, а техните мнения за конституционност са дълбоко нелигитимни. Образуваме алтернативни институции, за да свършим работата на една държава, която не знае какво иска“, коментира тя, като даде примери със ситуацията във Великобритания и САЩ.

По думите й абсурдът на наблюдаваното в момента е трудно описуем с думи.

Спирова коментира и думите на кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева от тазсутрешния й предизборен дебат с кандидата на левицата ген. Румен Радев, а именно, че националният интерес на държавата е по-важен от защитата на отделни човешки права (по повод казуса с върнатите турски граждани – бел. ред.).

Сигурна ли е, че наистина е завършила право и как дефинира „нация“, попита журналистката, като добави, че много от българите в чужбина вероятно са се поставили на мястото на турските граждани, предвид факта, че самите те зависят от друга държава, от нейното законодателство и трезва преценка.

Това е страховито неразбиране на върховенството на закона, категорична бе Спирова.

Тя разказа и за инициативата „Диаспората пита кандидат-президентите“, в която участва – а именно събирането на въпроси от българи в цял свят, които да бъдат зададени на кандидатите за президенти. По думите й до момента има над 70, като много от тях се повтарят, но най-честият е този, който засяга върховенството на закона и съдебната реформа.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

 1. Дървосекачът

  Намирам че Вонята която ‘наште’ (‘избранници’/’елит’) достигна Невиждани ‘висоти’ . …и понеже Очевидно Всичките ‘наште’ ‘кандидати’ Няма да допуснат Директни/Преки въпроси/дискусии с Нас-Всички – Неминуемо ще :
  – Има Повече от 50% ‘Не гласувам за никого’ (което означава че Никой Няма да бъде избран)
  И ! – започваме Двустъпковата !, ОТ и ЗА Нас-Всички.
  ––
  …стъпка Първа – Тотално СКРАПИРАНЕ на Вонята която ‘наште’ Целево генерират !
  …и Едновременно стъпка Втора – Изграждане на Адекватно и Ефективно Управление чрез Работни Групи Експерти ! , т.е. Хора Знаещи-и-Можещи, Реални, Доказани и с АбсолютноНикаква партийщинка. Селектирани и Работещи ОТ и ЗА Нас-Всички в Тотална Яснота, Прозрачност и Отчетност. … Глобално !, чрез Директно ползване на Съвременни методи за Мрежиране в Реално време.

 2. Emiliya Atanasova

  Искам да попитам Мария Спирова, какво би предпочела, едноличният интерес или интересът на държавата ( разбирайте, цялата нация) в една например ситуация от терористична заплаха. Ако може да даде честен отговор, моля? Кое би било по-добре, да се движат някакви граждани свободно като това им е изконно право гарантирано от ЕС или да се ограничат техните права в името на живота на другите?