сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Спирова: Референдумът показа, че британското общество е разделено в мирогледа си

Мария Спирова: Референдумът показа, че британското общество е разделено в мирогледа си

В Оксфорд сме покрусени, защото Оксфорд и околностите се оказа един от бастионите на проевропейско мислене. Референдумът обаче откри огромните регионални различия в Обединеното кралство. Това е според мен един от основните изводи, които хората в момента се опитват да преглътнат и рационализират как обществото на държавата е разделено по фундаментален начин в мирогледа си за света за това къде е бъдещето и къде е миналото, и какво правим, за да ги сдобрим.

Това коментира Мария Спирова в пряко включване от Оксфорд в предаването еМисия България.

„Много от коментарите, които чувам е, че в много отношения това не е бил референдум, който въобще е имал общо с Европа, а референдум, който имаше общо с вътрешнополитическа драма, която Великобритания преживява. Много от хората, гласували за Брекзит, изглежда не са гласували толкова за излизането, колкото да изразят мнението си, че Великобритания въобще не е трябвало да се присъединява към ЕС“, смята Спирова.

„Това не беше глас, ориентиран към бъдещето, а според мен това бе големият провал на кампанията за оставане – че в нито един момент не се фокусираха върху това, че съдбите на милиони хора, вкл. на младежта, са на ръба при това решение, че всъщност за това трябва да се мисли, а не за някакъв реваншизъм, който обхвана мнозинството“, подчерта тя.

Спирова изтъкна, че гласувалите за Брекзит са с имперско мислене и не могат да приемат, че „Великобритания е част от пъзела, а не тя го реди“.

По думите ѝ сега премиерът Дейви Камерън трябва да реши дали да се поддаде на натиска на ЕС за бързо задействане на процедурата, но същевременно той няма да отстъпи от позицията си да не е човекът, задействал чл. 50 от Лисабонския договор.

Вижте целия разговор с Мария Спирова във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …