понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Спирова: Реакциите на Острова след „досиетата от Панама“

Мария Спирова: Реакциите на Острова след „досиетата от Панама“

Шокиращо е, че вече трети ден британският премиер Дейвид Камерън отказва да даде ясен отговор на въпроса възползвал ли се е в миналото от парите и работата на баща си, чието име е сред изтеклите „досиета от Панама“.

Това коментира в еМисия България от Лондон журналистката Мария Спирова, като припомни, че Камерън потвърди единствено, че в момента няма връзки с тази фирма и за в бъдеще не смята да се облагодетелства.

Документите разкриха, че чрез офшорен фонд покойният Иън Камерън е избягвал плащането на данъци в продължение на 30 години.

Политическият натиск над Камерън е силен, но не бих казала същото за обществения – въпреки коментарите в социалните медии, посочи тя. „В някои отношения британското общество прилича на българското – то е напълно наясно, че хора от ранга и произхода на Дейвид Камерън оперират по начин, който не съвпада с живота на обикновения гражданин“.

Политическият натиск, разбира се, е по линия на лейбъристите, както и от гледна точка на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС. Като лидер на кампанията „за“ оставане, в момента Камерън е възможно най-лошото лице, което да препоръчва това на обикновения избирател, смята Спирова.

Тя припомни, че в панамските досиета основното количество офшорни компании и сметки се намира в британски владения – на Вирджинските острови, както и че в списъците са поне четирима големи донори на Консервативната партия.

„Последното изказване на един от водещите депутати консерватори е, че не бива да пипаме Вирджинските островите и да им променяме данъчното законодателство, защото това ще им коства много работни места.

Явно приоритет на консерваторите е запазването на работни места в банковия и финансовия сектор, а не в здравеопазването и образованието, например. Това е доста шокиращо“.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …