петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Спирова: Нова вълна на европейска солидарност на Острова след атентата в Ница

Мария Спирова: Нова вълна на европейска солидарност на Острова след атентата в Ница

Печална сутрин във Франция и то в момента на епопеята Брекзит, коментира журналистката Мария Спирова ситуацията и реакциите на Острова след атентата в Ница.

Точно в момента, в който се надигаше класическа за Великобритания от XX век вълна на тяхното старо хоби – антифренска реторика и вицове, нещата бяха попарени от тези новини, отбеляза тя, като напомни за словесните престрелки тези дни между френския външен министър и новия му британски колега Борис Джонсън.

По думите й има много хора, които не са наясно дали сред жертвите и ранените не са и техни приятели и близки, тъй като все още няма окончателна яснота за пострадалите в атаката националности. Тя добави, че за жалост статистиката сочи, че британски граждани доста често се оказват сред засегнатите в подобни дестинации и събития.

Според Спирова в страната, която още преживява шока от изхода на референдума за Брекзит, сякаш има прилив на нова европейска солидарност точно в този момент.

Новият британски премиер Тереза Мей също заяви, че Великобритания стои до Франция след нападението. Тя също така открито предупреди, че вероятността от терористична атака на Острова е голяма.

Спирова припомни, че Мей е била години наред вътрешен министър, като реално е преживяла най-голямото затягане на антитерористичното законодателство в Европа и е била на предната линия на идеологията за секюритизация на Великобритания.

Чисто идеологически, това е точно подходът и реакцията, която очаквах от нея в този момент, призна журналистката. Тя напомни, че Мей винаги е изтъквала, че поддържане от Великобритания на Конвенцията за човешките права е голям проблем за успешното преследване и екстрадиране на терорист и ислямисти.

Мария Спирова разказа също, че на предишна работа е имала колега, излежал присъда за опит за терористичен акт, който е бил приеман нормално от колегите си.

Преимуществото на британското общество е този дух на интеграция, който се прилага далеч по-успешно и щедро към хора от бивши колонии, отколкото към източноевропейци, отбеляза още тя.

Чуйте целия й коментар за случилото се в Ница и реакциите във Великобритания:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …