четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Мария Спирова: Британският парламент няма да може да спре плана за Брекзит

Мария Спирова: Британският парламент няма да може да спре плана за Брекзит

Върховният съд на Великобритания постанови, че британското правителство ще трябва да получи одобрението на парламента преди да задейства Брекзит – процеса по излизане от Европейския съюз, за което страната гласува на референдум през лятото. Как се възприема от британското общество решението и какво ще последва от него – по темата разговаряме с журналиста на свободна практика Мария Спирова.

Решението не беше изненада, обществеността беше подготвена за точно такъв изход от последната съдебна битка и мисля, че хората с дни решетираха своите позиции и реакциите се разделиха по очакваните разделителни линии, посочи тя.

Според нея парламентът няма да одобри, но по-скоро няма да може да спре плана за Брекзит.

В същото време не се очакваше лейбъристка съпротива и блокаж на процеса, ала в момента около 1/3 от партията на Джеръми Корбин постепенно започва да се заявяват като противници, които не биха могли да гласуват против съвестта си, отбеляза тя. Либералните демократи, които са малцинство, заявиха пък, че ще се борят за втори референдум. В уравнението участват и позицията на Шотландия, и на Камарата на лордовете.

Спирова посочи също, че в Консервативната партия в момента пък тече опит да се управлява недоволството на някои бивши министри от кабинета на Камерън, които все още са парламентарни представители. Те също заявиха, че не биха могли да подкрепят Брекзит във вида, предлаган от Мей.

Според журналистката дневният ред, който правителството и медиите задават от референдума насам, е такъв, че Брекзит изглежда като тотална неизбежност, а решението на Върховния съд се възприема като пирова победа.

В социалните медии, отбелязва още тя, повечето хора, подкрепящи оставането, вече сякаш са наясно, че това е мираж и 48% от населението просто ще бъдат неглижирани в този процес.

„Намерението на Тереза Мей бе твърдо изразено още миналата седмица в нейната реч, в която тя трябваше да представи нещо като план за Брекзит, но единственото, което представи, бе осъзнаването на това правителство, че то не може да се справи със сложен Брекзит.

А единственият начин за прост Брекзит е да се излезе драстично, внезапно и без уговорки от Единния европейски пазар – нещо, за което поддръжниците на решението на Върховния съд и противниците на твърдия Брекзит, казват всъщност, че хората не са гласували на референдума“.

Спирова припомни, че преди него поддръжниците на излизането от ЕС са настоявали, че Великобритания няма да загуби нищо.

Тя отбеляза, че в момента в британския парламент тече трескава мобилизация на „опълченията“ по този въпрос, а до четвъртък правителството трябва да излезе с кратък проектозакон за активизацията на член 50, който ще бъде приоритетно обсъден.

Възможен ли е втори референдум и какви са възможните следващи ходове – чуйте целия коментар:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …