понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Пиргова: С машините за гласуване ГЕРБ си създава алиби за нови избори

Мария Пиргова: С машините за гласуване ГЕРБ си създава алиби за нови избори

Политологът Мария Пиргова гостува в студиото на еМисия България и коментира предизборната ситуация, настроенията и ще бъде ли легитимен вотът, без достатъчно машини за гласуване.

„Интуицията на българина работи много по-силно от разума му. Затова се доверяваме на лица, а не на предизборни платформи“, посочи политологът.

„Управлението, което предстои, е непредсказуемо. Първият проблем е за легитимността на изборите и законността. Как при липса на машини, вотът ще бъде признат. Това се осъществява като стратегия от някои политически сили. Представители на дясното пространство вече заяви, че ще се оспорва през Конституционния съд“, обясни Пиргова.

„БСП може да се окаже в състояние на направила едно упражнение, което е било доста излишно. Може да се окаже и че ГЕРБ подкрепя онези, които няма да признаят изборите. От друга страна, ако Бойко Борисов е доволен, не е ясно как ще реагират хората на Христо Иванов от „Да, България“. При непроизнасяне на институциите нас ни очаква една сериозна каша и това демотивира гражданите и може да доведе до ниска избирателна активност“, смята Пиргова и добави, че по този начин под въпрос се поставя цялата политическа система и демокрацията.

„Виждам много непочтена игра от политическия елит. Мая Манолова още през есента трябваше да повдигне този проблем. ГЕРБ и управляващото мнозинство носят политическата отговорност. А това оспорване на изборите влиза в тяхната стратегия. Бойко Борисов си създава алиби, за да иска евентуално нови избори“, смята още политологът.

„БСП няма интерес от това, тъй като хвърля усилия върху предизборната кампания. Служебното правителство няма инструмент да промени закона. Даде пари за тези машини, но те изискват технологично време. Това си е сериозна бомба“, коментира Мария Пиргова.

По думите й, ние в България много често бъркаме престъплението и неефективността на държавен служител. Така тя коментира уволнението на областните управители. „Не виждам кой знае каква целесъобразност в тази смяна, освен показване на сила от страна на служебното правителство“, добави Пиргова и обясни, че ревизията е била формална и слаба.

„Проф. Герджиков е много интелигентен човек, който може да се измъкна от всяка ситуация.
Слабостта му се прояви в това, че той не изкара на показ министерства, за които хората знаят, че там законът се е престъпвал и то много. Хората са информирани и държат да са информирани“, категорична е тя. По думите на Пиргова, министерствата на Реформаторския блок са влезли в тази ревизия, а ръководените от ГЕРБ министерства са останали малко встрани.

„Служебното правителство има известни страхове. При положение, че главният прокурор е обвързан с Бойко Борисов, страхът не е малък. Какви свободни избори да очакваме като на терена са две медийни групи, които се замерят с истини“, смята политологът.

„Обстановката сякаш е мирна. Това е поради отсъствието на демокрация“, коментира Пиргова и обясни политическите партии все повече обръщат внимание на медийна политика. „Дори ГЕРБ позагуби структурите си, но БСП има и те ще работят“, смята още тя.
Според нея, на този етап не е възможно да има коалиция между БСП и ГЕРБ.
Чуйте целия анализ на политолога Мария Пиргова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …