понеделник , 23 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Касимова за това да бъдеш „скайп майка“

Мария Касимова за това да бъдеш „скайп майка“

За предизвикателствата на живота извън България и далеч от семейството – разказва журналистът Мария Касимова-Моасе от остров Менорка.

„Тук слънцето не изчезва. Сега е около 17 градуса, а през нощта става около 6 градуса, което е най-студеното време“, казва за условията в Менорка тя.

Допълва, че решението да напусне България е дошло спонтанно, като дори не е е знаела къде се намира острова. Открива го съпругът ѝ, а на двамата са нужни едва 4 дни, за да се влюбят в мястото.

„И така вече 8 месеца плувам по водата и въздуха между България и Менорка“, казва Касимова.

„Журналистическата професия не е толкова закотвена, продължавам да съм активна и да пиша за различни сайтове, пиша и книга, а и скоро отваряме магазинче за натурална козметика“, допълва българката.

На острова среща и много наши сънародници, които описва като запазени и работливи хора, местните пък са добронамерени, макар и малко затворени.

Все пак като майка, на журналистката най-много ѝ липсват децата, останали в България.

„Така се наложи, защото островът е много малък и няма адекватни училища, а и двете ми дъщери ходят в много хубави училища в България. Едната е много голяма, на 21 години, и учи в медицински колеж, но малката ще стане на 16 години след един месец и за нея ми е най-мъчно. Сега прелетявам, за да участвам в живота им“, казва Касимова и добавя, че сега е „скайп родител“.

„Много приятели ми липсват също, но започнах да се чувствам безнадеждно в България и не можех да издържа на опростачването. Сега се чувствам спокойна“, допълва тя.

Вижте също

Какво крият непубликуваните ръкописи на първия български социолог Иван Хаджийски?

Преди седмица отбелязахме 110 г. от рождението на Иван Хаджийски – бащата на българската социология …