понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Касимова за кризата на ценностите в Европа и рефлексите след Ница

Мария Касимова за кризата на ценностите в Европа и рефлексите след Ница

В нощта на 14 юли, национален празник на Франция, но и ден за честване на свободата, равенството и братството – шофьор помете празнуващите в Ница. Франция все още се възстановява от удара. Емоционален анализ на последствията и поуките направи в предаването еМисия България журналистът Мария Касимова, която живее на о-в Менорка.

„Свидетели сме на много страшна промяна, която има световни измерения. Заражда се сериозна заплаха от екстремизъм, национализъм и всякакви форми на „-изъм“, коментира Касимова. Тя призна, че се чувства уплашена.

Нападението в Ница не е организиран от ДАЕШ акт, а от един баща, който е решил да помете празнуващи хора по улицата, а сред тях и много деца.

„Нормално е да се страхуваме, но не трябва да си кажем: Ами това е ситуацията“. Тези хора това целят. Това, което наистина ме стряска, е, че във време на глобализация, когато трябва да живеем заедно и да бъдем една цялостна общност, ние вдигаме отново границите си“, добави Касимова. Тя нарече тази тенденция средновековна отживелица.

„Плаши ме това, че то започва да става начин на мислене и начин на живот. Не мога да бъда сигурна вече как мисли човекът до мен, въпреки че живеем по един и същи начин, ходим на едни и същи места и се срещаме с едни и същи хора“, допълни журналистът.

Според нея основният въпрос е дали ще бъдем в състояние да съберем тази агресия и да я трансформираме в нещо градивно. „Вече не е всяко чудо за три дни, те следват едно след друго. След Ница беше Турция“, добави Мария Касимова. Тя е забелязала, че хората на острова също са започнали да премислят и да се страхуват.

„Изключително съм омерзена. Смятам, че политиката много отдавна изпусна конците. Тези хора, бидейки французи или членове на нормални европейски държави, са изпуснати. Не са се почувствали достатъчно защитени, с бъдеще и възможности за развитие. Неориентирани те са намерили себе си в някакви крайни организации“, обясни Касмова. Тя е убедена, че обществото и политиката са големи длъжници, защото такива хора остават извън тях.

Според Касимова има нужда от големи и силни лидери, които сега липсват. Вижте цялото интервю с журналиста в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Европейският съюз страда от прилагана сгрешена европейска парична система.
    Все още обществеността не зачита наличие на тази държавна грешка.