понеделник , 23 януари 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Касимова за кризата на ценностите в Европа и рефлексите след Ница
NICA_ картинка

Мария Касимова за кризата на ценностите в Европа и рефлексите след Ница

В нощта на 14 юли, национален празник на Франция, но и ден за честване на свободата, равенството и братството – шофьор помете празнуващите в Ница. Франция все още се възстановява от удара. Емоционален анализ на последствията и поуките направи в предаването еМисия България журналистът Мария Касимова, която живее на о-в Менорка.

„Свидетели сме на много страшна промяна, която има световни измерения. Заражда се сериозна заплаха от екстремизъм, национализъм и всякакви форми на „-изъм“, коментира Касимова. Тя призна, че се чувства уплашена.

Нападението в Ница не е организиран от ДАЕШ акт, а от един баща, който е решил да помете празнуващи хора по улицата, а сред тях и много деца.

„Нормално е да се страхуваме, но не трябва да си кажем: Ами това е ситуацията“. Тези хора това целят. Това, което наистина ме стряска, е, че във време на глобализация, когато трябва да живеем заедно и да бъдем една цялостна общност, ние вдигаме отново границите си“, добави Касимова. Тя нарече тази тенденция средновековна отживелица.

„Плаши ме това, че то започва да става начин на мислене и начин на живот. Не мога да бъда сигурна вече как мисли човекът до мен, въпреки че живеем по един и същи начин, ходим на едни и същи места и се срещаме с едни и същи хора“, допълни журналистът.

Според нея основният въпрос е дали ще бъдем в състояние да съберем тази агресия и да я трансформираме в нещо градивно. „Вече не е всяко чудо за три дни, те следват едно след друго. След Ница беше Турция“, добави Мария Касимова. Тя е забелязала, че хората на острова също са започнали да премислят и да се страхуват.

„Изключително съм омерзена. Смятам, че политиката много отдавна изпусна конците. Тези хора, бидейки французи или членове на нормални европейски държави, са изпуснати. Не са се почувствали достатъчно защитени, с бъдеще и възможности за развитие. Неориентирани те са намерили себе си в някакви крайни организации“, обясни Касмова. Тя е убедена, че обществото и политиката са големи длъжници, защото такива хора остават извън тях.

Според Касимова има нужда от големи и силни лидери, които сега липсват. Вижте цялото интервю с журналиста в следващото видео:

Вижте също

KLETVA_TRUMP_1 картинка

„Новият президент“: Доналд Тръмп встъпва в длъжност

Със специалното издание „Новият президент“ на Би Ай Ти проследи на живо встъпването в длъжност …

Един коментар

  1. Европейският съюз страда от прилагана сгрешена европейска парична система.
    Все още обществеността не зачита наличие на тази държавна грешка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *