събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Касимова и Здравка Евтимова за прошката, добротата и предателството на Велики четвъртък

Мария Касимова и Здравка Евтимова за прошката, добротата и предателството на Велики четвъртък

В края на изпълнения с политически новини и анализи ден разговаряме за модерните и традиционните ценности. В навечерието на най-светлия християнски празник Великден, когато водеща тема е духовното и надеждата. В студиото на еМисия България гостуваха журналистката Мария Касимова и писателката Здравка Евтимова.

„Дали българинът днес е много религиозен или не, аз мисля, че дълбоко в себе си всеки човек съхранява едно място, в което допуска малко хора. Убедена съм, че дори в най-големия престъпник и неверник съществува място, в което вярва“, смята Здравка Евтимова.

Според Мария Касимова, като живеем с хора, по-добре да живеем с любов с тези хора.

„Смятам, че успяваме да правим разлика между вярата и религията. Вярата никога не ни напуска, дори в моменти, когато всичко останало ни е напуснало. Има нещо, което ни държи гръбнака изправен – не само нашето желание да бъдем хора, да запазим достойнството си, стремеж да обърнем добрата си част от нас към хората. Вярата понякога се разминава с религията. Най-мечтаният случай е, когато вярата попадне в храма на религията“, посочи Евтимова.

Мария Касимова каза, че всеки има някаква вяра. „Аз вярвам в науката, в човека, в чудеса. Как наричам това и кой е моят Бог, това няма значение“, сподели журналистката.

Здравка Евтимова посочи, че от древни времена човечеството си спомня за хора, които са проявили героизъм, които са пренебрегнали изгодата.

„Има митове за голяма и чиста любов – неща, които не се случват особено често. Именно тези неща показват, че доброто, вярата и любовта между хората побеждава изгодата. И се предава от поколение на поколение. Дори в най-безчовечни времена, във времена на глад, във времена на липсата на почтеност, тези неща ни внушават, че човечеството продължава да вярва в доброто“, подчерта писателката.

„Когато порокът вилнее, наглостта се превърне в правило и сребролюбието е над всичко, в такива мракобеснически времена представляват много благодатна почва да избухне вярата в доброто“, добави Евтимова.

Мария Касимова е на мнение, че през годините и с всяко следващо поколение ценностите доста се променят, но това винаги е било така. „Всеки има своя Ад, своята Преизподня и своя Рай. Всеки има своя Великден, дори по няколко пъти. Католицизмът има много по-различна обредност. За православието, това е весел празник. В католицизма е много тъжно да гледаш цялата обредност. Говори се за смъртта, за разпятието. По-добрият вариант е нашият – да говорим за по-човечното, да говорим за това, което идва след смъртта“, каза Касимова.

Според писателката, Великден винаги е бил мост към всеки друг ден. „Осветява щастливите моменти не само в моя живот. Това е едно живо огънче и пламъче и го виждам в очите на хората, които обичам“, споделя Евтимова.

Касимова казва, че има непростими неща и има неща, които тя самата няма да прости. Има и неща, които се прощават, но не се забравят. „Може би не съм способна на тази величествена духовна практика. Бих искала да бъда толкова съвършена, но не съм“, казва Касимова.

„Прошката и предателството са двете страни на една и съща монета“, смята Евтимова и добавя, че силно се интересува от предателството и какво тласка един човек към тази стъпка. „Желанието за притежание, да се наложиш, да властваш, алчността е горивото на предателството“, убедена е авторката.

Чуйте целия разговор с журналистката Мария Касимова и писателката Здравка Евтимова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …