вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Капон: В XXI век е изключително странно да забраниш кампания в интернет медии

Мария Капон: В XXI век е изключително странно да забраниш кампания в интернет медии

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ЦИК регионални и интернет медии да нямат право да кандидатстват за медийните пакети на стойност 40 000 лв., които държавата отпуска за информационни кампании на инициативни комитети. Мария Капон, член на изпълнителния съвет на Единна народна партия коментира решението на ВАС и победа ли е това за свободата медиите и каналите за информиране.

„Категорично при такива решения си давам сметка, че все още има върховенство на закона в България. В XXI век е изключително странно да бъде забранено в интернет медии да не може да се прави кампания“, заяви Мария Капон.

„Първо трябва да кажем, че средствата се искат. Пуска се искане до ЦИК за това дали партията или инициативния комитет има субсидия изобщо. След това има одобряване и тристранен договор между инициативния комитет, медията и ЦИК. Тоест ЦИК има предварително своята възможност да реагира, когато има злоупотреби и да сложи ограничения“, коментира още тя.

„Не е възможно в интернет сайтове европейските фондове да инвестират чрез информационна кампания, а ЦИК да смята, че те не предоставят медийна услуга. Същото важи и за регионални медии. Какво означава национален тираж? Решението на ЦИК даваше възможност на инициативните комитети например в списание „Мама готви“, което има национален тираж да може да се прави информационна кампания“, подчерта още Капон.

По думите й има правила – медиите трябва да дадат своите тарифи предварително, да ги качат на страницата си, да регистрират своите договори. „Има процедури, които могат да се случат. Това, че те не могат да спрат двама мошеника, не означава, че трябва да бъдат наказани всички останали“, категорична е тя.
Чуйте целия разговор с Мария Капон в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  О-о ! – Първа Гимназия (кадрото де ;- )
  .. Вижте, БиАй …- Ясно че ‘наште’ Здраво подготвят Поредните ‘Избори’ , ама мигар Ни пречи макарНещичко Ние-Всички Заедно да ги сложим Всичките ‘наште’ наМястото-им ?!
  – Се свързвате с БНР…БНТ… Вирджин… Енерджи….Форума на Dir.bg (от коментари към материалите…там Е най-Масовата Публична Дискусия)
  – Се Осигурява в Реално време Тотално Препитване на Всичките ‘наште’ ‘кандидати’ от страна на Българ(к)и от Цял Свят (горещи тлф, поп-ъпи, чатове) …ред-по-ред или на групи
  И ! – така хем Ще ги видим Всичките ‘наште’ що за стока СА, хем ще Намерим Хора Знаещи-и-Можещи ЗА ВоистинеКандидати !

  … Ден-два подготовка – И ! – Airborn.