понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Черешева за натиска над журналисти и свободата на словото

Мария Черешева за натиска над журналисти и свободата на словото

За стандартите в журналистиката, задълженията на журналистите, но и техните права. Най-често срещаните заплахи срещу журналисти са били заплашвани с психологическо насилие. 57% от анкетираните са били заплашвани в интернет, а 51% са били натискани от отделни хора. Докладът е изготвен и разпространен от Съвета на Европа.

Според данните от него европейските журналисти са изложени на неоправдана намеса в работата, което поражда страх, цензура и дори физически заплахи. Мария Черешева – журналист и заместник-председател на АЕЖ, гостува в студиото на еМисия България и коментира свободата на словото и рисковете пред журналистите днес.

„За съжаление в света, в който живеем, журналистиката стана опасна професия“, посочи Черешева и припомни случаите с Шарли Ебдо и арестуваните представители на медиите в Турция. Тя разказа и за форум в Перуджа, на който е присъствала скоро и обясни, че журналистка от гръцки произход в Швеция е получавала заплахи, посещавали са я в дома й. „Нейното оплакване беше, че хиляди пъти е подавала сигнали в полицията, но тъй като те са анонимни, не са постигнати никакви резултати“, посочи Черешева.

По думите й, в проучването са участвали около десетина български журналисти. Тя каза, че представителите на медиите в България в никакъв случай не са изолирани. По думите й, през 2015 г. физическото насилие е било в много по-малка степен, а натискът от икономически субекти и собственици на медии е бил много по-висок.

Мария Черешева каза, че България не стои добре на световно равнище и има огромни недостатъци по отношение на медийната среда. Според нея, не е коректно да се записват колеги, а записите „от кухнята“ да се излъчват в конкурентна телевизия.

Чуйте целия разговор и анализа за медийната среда на Мария Черешева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …